Про це повідомив колишній виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

«На жаль, зараз ціна на українському ринку є значно вищою - на рівні європейський ринок плюс (а не мінус) вартість транспортування», - зазначив Вітренко.

На думку Вітренко, більш справедливим для українського ринку є принцип «хаб мінус» - тобто ціна на європейському ринку мінус вартість транспортування газу з Росії через Україну на європейський ринок.

«Це є наслідком того, що «Газпром» (Росія) очевидно зловживає своїм домінуючим становищем на європейському ринку - відмовляється передавати газ своїм європейським клієнтам на східному кордоні України, блокує транзит газу з Середньої Азії та експорт незалежних від «Газпрому» видобувників газу в Росії», - пояснив Вітренко.

Він заявив, що «Нафтогаз України» після його звільнення взагалі припинив спроби змусити «Газпром» продавати газ європейським споживачам на східному кордоні.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

«Відразу після укладення контракту я зі своєю командою запропонував конкретні кроки - як скористатися новими можливостями і змусити Газпром не зловживати своїм становищем на ринку. Коли я ще працював в Нафтогазі, мені казали, що ці наші пропозиції начебто «розглядалися» наглядовою радою, а потім правлінням компанії», - зазначив Вітренко, додавши, що до теперішнього часу ніяких результатів роботи в цьому напрямку не спостерігається.

Про підвищення цін на газ, якого могло б не бути, якби держава, включно з Нафтогазом, ефективно працювали в інтресах...

Geplaatst door Юрій Вітренко - Yuriy Vitrenko op Donderdag 27 augustus 2020

Нагадаємо, з січня по липень 2020 р. ціна на газ для населення визначалася за так званою формулою «Амстердам +» - ціна на нідерландському хабі TTF плюс витрати на доставку в Україну. Цей принцип був закріплений в меморандумі з МВФ за підписом президента Володимира Зеленського. З серпня ціни безпосередньо не регулювалися, однак принцип імпортного паритету зберігся.

Починаючи з серпня «Нафтогаз України» запропонувала населенню газ за річними контрактами за формулою - ціна на німецькому хабі NCG плюс фіксована надбавка €1,95/МВт.год (близько $21/тис. куб. м), що відповідає логістичним витратам на доставку газу в Україні.

Аналогічна формула в 2016-2019 рр. - «Роттердам +» діяла для визначення ринкової ціни на вугілля при розрахунку прогнозної оптової ціни електроенергії для промислових споживачів. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен. Формула була скасована з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії.