Про це написав політолог Кирило Сазонов на своїй сторінці в Facebook.

"Скільки було шуму, гучних заяв, розмов про мільярди. Формулу політики навіть примудрялися прив'язувати до платіжок для населення, хоча вона стосувалася виключно промислових підприємств. Прес-конференцій НАБУ на цю тему було стільки, що я вже й не пам'ятаю. І ось результат-Керівник справи "Роттердам+" прокурор САП Віталій Пономаренко вніс до Єдиного реєстру досудових розслідувань постанову про закриття справи. Остання надія-експертиза СБУ теж підтвердила відсутність збитків державі", - написав Сазонов.

Експерт підкреслив, що використання формули ціноутворення на вугілля API2 є світовою практикою, збитків від її застосування не могло бути в принципі. А також нагадав, що за такою ж формулою в Україні визначалася ціна на газ.

"Залишилося питання збитків, які існують в реальності, а не уяві антикорупціонерів. Майже чотири роки 15 детективів НАБУ і 7 прокурорів САП займалися цією пустушкою. Бюджетних грошей на цей піар навколо порожнього місця витрачено більше 100 мільйонів гривень. Питання-Хто винен в цій дуже дорогий і позбавленої всякого сенсу суєті? І хто буде відповідати?",- написав Сазонов.

Нагадаємо, 28 серпня Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила справу по «Роттердам+» через відсутність складу злочину і достатніх доказів провини підозрюваних.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Нагадаємо, формула " Роттердам»" діяла для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозної вартості електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 рр.вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен для всього вугілля. Формула була скасована 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловості зросла.

Уряд Олексія Гончарука запровадив, а уряд Дениса Шмигаля затвердив у меморандумі з МВФ (підписаний президентом В.Зеленським) аналогічний підхід для визначення ціни газу для населення - т. зв. «Амстердам+». Він також передбачає включення вартості доставки газу з Нідерландів-біржа TTF.