Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підтвердив, що погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел (ВДЕ) здійснюватиметься відповідно до умов раніше підписаного Меморандуму між урядом та інвесторами у ВДЕ.

Згідно з повідомленням Європейської Бізнес-Асоціації (ЄБА) 28 серпня, про це прем'єр заявив в ході онлайн-зустрічі з представниками бізнесу 27 серпня, передає Енергореформа.

Як уточнив агентству один з учасників веб-конференції, прем'єр-міністр зазначив, що уряд планує 40% накопичених перед "зеленою" генерацією боргів виплатити в 4 кварталі 2020 року.

Коментуючи звіт Євростату за перший квартал 2020 року щодо функціонування електроенергетичних ринків у Європі щодо найвищих цін на електроенергію в Україні, Шмигаль зазначив, що, якщо говорити про кінцеві ціни для споживачів, то вони одні з найнижчих у Європі. За його словами, за кінцевими цінами для промислових споживачів з 37 європейських країн Україна знаходиться на одному з останніх п'яти місць, а за цінами для населення – на останньому місці.

Як повідомлялося, згідно з Меморандумом про умови підтримки відновлюваної генерації, підписаним урядом і виробниками енергії з ВДЕ на початку червня, в четвертому кварталі цього року держава повинна погасити 40% заборгованості, потім щоквартально в 2021 році – по 15%. Станом на 20 серпня, рівень розрахунків ДП "гарантований покупець" склав 28%, заборгованість становить близько 22,9 млрд грн.
31 липня президент України Володимир Зеленський підписав прийнятий Верховною Радою законопроект № 3658 про скорочення "зелених" тарифів (заснований на меморандумі. За словами прем'єр-міністра України Дениса шнирялі, закон дозволить знизити тариф для сонячних електростанцій на 15%, а для вітрових електростанцій - на 7,5%. На практиці це означає, що держава і всі українці заощадять майже 7 млрд грн щорічно.
При цьому 10 серпня за позовом 47 народних депутатів, що входять в орбіту впливу олігарха Ігоря Коломойського, Конституційний суд відкрив провадження у справі про конституційність закону про" зелені " тарифи. Роком раніше олігарх Ігор Коломойський в інтерв'ю Цензор.нет повідомив, що обмірковує можливість подачі запиту до Конституційного Суду про конституційність виплати зелених тарифів на енергію з альтернативних джерел.
На думку співзасновника асоціації відновлюваної енергетики України Ігоря Тинного, народні депутати, дії яких пов'язані з інтересами бізнесменів Ігоря Коломойського і Віктора Пінчука, створюють тиск на виробників зеленої електроенергії, щоб погіршити інвесторам умови ведення бізнесу і полегшити можливість рейдерського захоплення цих підприємств.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще