Безперспективність справи «Роттердам+» стала очевидною після того, як президент Володимир Зеленський підписав меморандум с Міжнародним валютним фондом , в якому був закріплений аналогічний підхід до ціноутворення на природний газ для населення. Про це заявив народний депутат Олексій Кучеренко.


«Я здивований, що дехто з вас здивований закриттям справи «Роттердам+». Мені все стало зрозумілим ще 2 червня – коли президент Зеленський підписав меморандум з Міжнародним валютним фондом. В якому пообіцяв використовувати таку ж формулу (ціна голландського хабу TTF + доставка в Україну) для визначення ціни газу», - написав депутат на своїй сторінці в Facebook.


За його словами, затверджена в меморандумі з МВФ газова формула «Амстердам+» була ще більш жорсткою, оскільки, на відміну від «Роттердам+», розповсюджувалась на побутових споживачів.
Депутат нагадав, що перед фінальною експертизою СБУ цілий ряд експертних установ не встановили збитки від формули «Роттердам+» і в цілому визнали її обґрунтованою.


«Останньою надією НАБУ був експертний центр СБУ. Але підтверджувати корупційність «Роттердам+» рівнозначно винести вирок підписантам «Амстердам+», насамперед президенту. Уявити, що на таке наважиться голова СБУ практично неможливо», - зазначив Кучеренко.

Нагадаємо, 28 серпня САП оголосила про закриття справи «Роттердам+» через відсутність достовірних і вичерпних доказів вини підозрюваних.
11 серпня фінальна комплексна експертиза СБУ не підтвердила збитків від дії формули «Роттердам+». До цього також жодна державна експертиза, проведена як з ініціативи НАБУ, так і сторони захисту, не підтвердила нанесення збитків.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще


Термін досудового розслідування у справі «Роттердам +» закінчився 8 серпня. НАБУ і САП не змогли направити справу в суд і зупинили розслідування на невизначений термін.
Розслідування у справі «Роттердам +» почалося в березні 2017 року. У ньому брали участь 15 детективів і 7 прокурорів. Витрати бюджету на їх роботу оцінюються в 96 млн грн.
Формула «Роттердам +» діяла для розрахунку вартості вугілля при встановленні прогнозної оптової ціни електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 років. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен. Формула була скасована з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії.