Концепція трансформації вугільних регіонів, роботу над якою завершує Міністерство енергетики, передбачає створення вертикально-інтегрованої компанії (вік) на базі ПАТ «Центренерго» і найбільш ефективних вугільних шахт.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на заяву Міненерго.

"Передбачається подальше створення вертикально інтегрованої компанії у складі "Центренерго» і найбільш ефективних вугледобувних підприємств", – роз'яснили в Міненерго.

В цілому всі шахти планується розділити на три категорії. До першої категорії увійдуть шахти, які будуть стануть ресурсною базою для «Центренерго».

До другої категорії віднесуть шахти подвійного призначення, тобто ті, які видобувають і енергетичне, і коксівне вугілля, що використовується в металургії. Третю складуть шахти, що підлягають приватизації не тільки як вугледобувні підприємства, а й як майнові комплекси з метою перепрофілювання.

Популярні новини зараз
Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

За наявними даними, на поточному тижні Кабінет Міністрів планує створити міжвідомчу комісію для вибору оптимальної моделі об'єднання «Центренерго» з перспективними вугільними шахтами. Метою є забезпечення гарантованого збуту вугілля та ефективна приватизація "Центренерго", яка запланована на другий квартал 2021 р.

Раніше голова Комітету Верховної Ради з питань енергетики і комунальних послуг Андрій Герус В інтерв'ю інформагентству "Інтерфакс-Україна" заявив, що приватизація компанії повинна відбутися разом з сировинною базою. Для цього, за його словами, перед приватизацією потрібно перспективні державні шахти об'єднати з «Центренерго».

Також за передачу «Центренерго» державних вугільних шахт виступив генеральний директор генеруючої компанії Олександр Корчинський. На його переконання, це дозволить поліпшити фінансовий стан компанії і відповідно підвищити її вартість.

Нагадаємо, починаючи з липня 2019 р., «Центренерго» знаходиться під операційним контролем групи «Приват» Контроль був встановлений після призначення Кабінетом Міністрів главою компанії Володимира Потапенка. Це сталося в той час, коли представником президента в уряді був Андрій Герус.

Після цього "Центренерго" почала закуповувати вугілля через близькі до» Привату " компанії і реалізувати з дисконтом всю вироблену електроенергію підприємствам цієї групи.