Видання зазначає, що сірчана кислота потрібна коксохімам так само, як людині кисень. Її завдання - "уловлювання" побічних забруднюючих елементів при очищенні коксового газу. Якщо цього не робити, неочищений газ за місяць виведе з ладу газопідвідну апаратуру коксових батарей. Як кажуть виробничники,"спалить нам всі котли". Однак більш страшним наслідком нестачі сірчаної кислоти для коксохімів стануть викиди в атмосферу і екологічна катастрофа.

"Тому такого поняття як" дефіцит сірчаної кислоти " в країні з великою часткою ГМК-виробництва не може бути апріорі. Тим не менш, металурги вже кілька разів опинялися на межі, коли запаси сірчаної кислоти знижувалися до критично низького рівня», - повідомляє Znaj.ua.

Причиною дефіциту сірчаної кислоти на українському ринку є введені урядом квоти на її імпорт. Що призвело до монополізації ринку і зростання цін на ресурс, однак при цьому вітчизняні виробники не здатні задовольнити попит на кислоту в повному обсязі.

"У 2018 році "Сумихімпром" і "Східний ГЗК" клятвено пообіцяли Міжвідомчій комісії Мінекономіки, що після введення протекціоністських заходів вони мало в два рази наростять виробництво сірчаної кислоти. Їм повірили і ввели квоти. Але вдвічі зросли тільки цін", - підкреслює Znaj.ua.

Нагадаємо, з 1 вересня 2018 р.Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі Мінекономрозвитку ввела квоти на постачання сірчаної кислоти. Офіційною причиною став нібито захист вітчизняного виробника. В результаті введення обмежень ціни на сірчану кислоту без об'єктивних передумов виросли майже в два рази, відбулася монополізація ринку. Це, в свою чергу, призвело до того, що підприємства-споживачі опинилися в заручниках у окремих посередників. Ті зривають поставки, диктують економічно необґрунтовані умови, однак вибору немає-купити сірчану кислоту через квоти на імпорт можна тільки у обмеженого кола постачальників, якими як правило є приватні компанії, а не Державні підприємства, які цю сірчану кислоту виробляють.

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Експерти та представники профільних асоціацій наполягають на необхідності негайного скасування обмежень на імпорт сірчаної кислоти та олеуму для нівелювання ризиків недозабезпечення підприємств-споживачів критично важливою для них сировиною, а також створення умов для руйнування корупційних схем, які на тлі введення квот були збудовані навколо державних підприємств-виробників сірчаної кислоти.