До виборів президента в Сполучених Штатах Америки залишилося всього шість тижнів. Несподівано, під час передвиборної гонки Дональда Трампа і Джо Байдена спливла "Українська карта". Сенат США опублікував розгромний звіт про роботу в Україні сина колишнього віце-президента Джозефа Байдена Гантера.

Читайте Знай в Google News!

Так, мова йде про історію з корупцією сім'ї Байденів в Україні. Українські журналісти вже писали про те, як син Байдена влаштувався на велику зарплату до української компанії "Бурісма", після чого проти її власника Злочевського закрили кримінальні справи.

Джо Байден, фото: gettyimages
Джо Байден, фото: gettyimages

У звіті Сенату згадуються, зокрема, Володимир Зеленський, нардеп Андрій Деркач, який оприлюднив серію записів розмов Порошенка і Байдена, колишній генпрокурор Віктор Шокін і Андрій Теліженко, Колишній співробітник українського посольства в США.

Виборчий штаб Байдена відхрестився від будь-яких звинувачень, назвавши звіт спробою союзників Трампа "нашкодити політичному опоненту і втрутитися у виборчий процес". У демократів авторів звіту, сенаторів-республіканців Рона Джонсона і Чака Гресліа, звинуватили в тому, що вони використовували інформацію, отриману від Деркача, який, як вони запевняють "пов'язаний з російською розвідкою". Республіканці це заперечують.

Теоретично матеріали 87-сторінкової доповіді можуть стати основою для кримінальної справи проти Байдена, якої так домагається президент США. Головний висновок сенаторів - робота сина Байдена в правлінні газової компанії Burisma, де він щомісяця отримував мінімум по 50 тисяч доларів, створювала конфлікт інтересів в той час, коли Джо Байден був віце-президентом і курирував в адміністрації питання України.

Барак Обама, Джо Байден і Гантер Байден, фото: gettyimages
Барак Обама, Джо Байден і Гантер Байден, фото: gettyimages

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

"Голови комітетів в ході розслідування виявили, що адміністрація Обами знала, що те, що Хантер Байден обіймав посаду в правлінні Burisma, що було проблематичним і заважало ефективно втілювати стратегію по Україні", - йдеться в звіті.

При цьому, у звіті зазначили, що американські чиновники часів Обами попереджали Білий дім про некоректність участі сина віце-президента в правлінні української компанії. Але їх було проігноровано.

В цілому, як підрахували автори звіту, син Байдена отримав більш ніж 4 мільйони доларів від Burisma за членство в раді директорів, плюс - "мільйони доларів від іноземних громадян з сумнівним минулим".

Зокрема, син Байдена, за даними авторів звіту, отримав банківський переказ на суму 3,5 мільйона доларів від Олени Батуріної, дружини колишнього мера Москви Лужкова (при цьому демократи звинувачували Трампа в "російських зв'язках", але довести не змогли).

У звіті також стверджується, що Хантер Байден замовляв російськомовних повій - дослівно "платив жінкам, які були громадянками Росії або інших країн Східної Європи і які, схоже, були пов'язані з проституцією в Східній Європі або торгівлею людьми".

Українському виданню "Страна" джерела в політичних колах США заявили, що найближчим часом можна очікувати нових викриттів діяльності Байдена, пов'язаних з Україною і не тільки.

"Через пару тижнів буде ще цікавіше", - говорить джерело.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, борець за права жінок, про яку знімали фільми: померла відома суддя Верховного Суду.

Як повідомляв Знай.uа, старше на 20 років: Деркач натякнув на роман одруженого Шабуніна і посла США Квін.

Знай.uа писав, Байден пообіцяв Україні смертоносну зброю, якщо переможе на виборах у США: "я дам зрозуміти Кремлю".