Про це заявив співзасновник Української асоціації відновлювальної енергетики Ігор Тинний в ефірі Прямого телеканалу.

«Всі рішення приймаються на рівні Офісу Президента… Відновлювана енергетика зараз на межі знищення. 10 млрд. долл. інвестицій, які зайшли в країну, з яких 60% іноземних – під великим питанням. Зараз масово люди починають продавати в збиток станції, шукають якісь способи вижити. Бо насправді казали, що в нас є висока надрентабельність, надприбутковість, але вони ж зупинили на півроку оплату і всі опинились на межі банкрутства, всі в кредитах, в заставах», - розповів Тинний.

На його думку, це є державним рейдерством, адже саме дії влади, зокрема галузевого регулятора, який призупинив оплати «зеленим» за вироблену електроенергію, призводять до банкрутства інвесторів в галузь альтернативної енергетики.

«Відбувається державне рейдерство, де факто. Бо однією рукою державний регулятор НКРЄКП штучно створив дисбаланс, де в відновлювальній енергетиці повністю зупинили оплати. Адже ніхто не виживе, якщо вам платять лише 3% від вашого виробітку», - пояснив Тинний.

При цьому, за його словами, інвестори змушені погашати кредити, які вони взяли на розвиток проектів, та відсотки по ним.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

«Іншою рукою державні банки, хоча вони нам не вороги, проте вони мусять виконувати і захищати свої власні інтереси, на них покладені обов’язки Національним банком, вони стягують відсотки, кредити, погашувати вчасно. Тому всі банкрутують», - констатував Тинний.

Раніше співзасновник УАВЕ Ігор Тинний заявляв, що президент Володимир Зеленський несе особисту відповідальність за кризу неплатежів за вироблену в Україні "зелену" електроенергію перед інвесторами в зелену енергетику.

Нагадаємо, 1 серпня набув чинності закон №810-IX, який підписав президент України Володимир Зеленський. Завдання закону - реалізувати основні положення меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та іноземними інвесторами в ВДЕ.

Закон передбачає, зокрема, зниження "зелених" тарифів, обмеження обсягів введення в експлуатацію нових потужностей ВДЕ, введення повної відповідальності за небаланси для виробників «чистої» електроенергії з 2022 роки (50% у 2021 році) та інші норми. Зазначені заходи дозволять економити державі 7 млрд грн щорічно.

Крім того, закон визначає терміни і обсяги погашення накопиченої заборгованості перед виробниками ВДЕ - в четвертому кварталі цього року держава має погасити 40% заборгованості (9 млрд грн), а решта 60% в 2021 році.

У свою чергу меморандум передбачає забезпечення 100% виплат за вироблену "зелену" електроенергію, починаючи з серпня цього року.

10 вересня Зеленський заявив, що Україна реалізувала положення меморандуму між Кабінетом Міністрів і іноземними інвесторами в відновлення енергетику по скороченню зелених тарифів для сонячних і вітрових станцій, що зменшило фінансові витрати на "зелену" енергетику.

При цьому заборгованість загальна заборгованість виплат за зелену електроенергію досягла 25 млрд грн. Кошти не отримують інвестори у середні та великі об’єкти ВДЕ, а також погіршується ситуація з оплатами перед домогосподарствами з сонячними станціями.