У громадської організації "Центр протидії корупції «(ЦПК) немає процесуальних підстав для подачі заяви про скасування рішення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) закрити справу» Роттердам+" через брак у ньому складу злочину.

Про це після засідання Вищого антикорупційного суду 25 вересня повідомила адвокат сторони захисту Наталія Дригваль.

«Для нас дуже сумнівною є заява ЦПК, оскільки з Єдиного реєстру досудових розслідувань, з яким ми були ознайомлені, ми не бачили, що дані особи є заявниками, а, відповідно, в силу положень КПК мають право оскаржити подібне рішення», - повідомила адвокат.

За її словами, суд витребував документи, які повинні підтвердити наявність у цій громадській організації прав оскаржити рішення САП.

Адвокат нагадала, що 24 вересня Вищий антикорупційний суд вже виніс рішення за аналогічною заявою екс-депутата Віктора Чумака, який також намагався оскаржити постанову САП про закриття справи «Роттердам+».

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Цим рішенням суд визнав, що прокурор діяв у повній відповідності до закону і прийняв обґрунтоване рішення.

Будь-яке інше рішення суду у цій справі, на думку адвоката, буде порушувати принцип правової визначеності, який є основоположним принципом будь-якої правової держави.

"Якщо раніше суддя широка розглянула це постанови прокурора про закриття справи і винесла своє рішення, надавши оцінку всім аргументам і безпосередньо самій постанові. Те, звичайно ж можливість повторного розгляду і тим більше навіть теоретичне винесення іншого протилежного рішення - це може стати безпрецедентною практикою грубого порушення принципів правової визначеності та верховенства закону», - додала адвокат.

Нагадаємо, 25 вересня ВАКС об'єднав в одне провадження позов ЦПК і «Нікопольського заводу феросплавів» (НЗФ), що належить Ігорю Коломойському, які спільно просять скасувати рішення САП про закриття справи «Роттердам+».

За день до цього, ВАКС визнав, що прокурор САП прийняв рішення про закриття справи в повній відповідності з чинним законодавством і після належного аналізу всіх зібраних слідством за 3,5 роки матеріалів.

Справу " Роттердам»" було закрито прокуратурою 27 серпня 2020 р.через відсутність достовірних і вичерпних доказів провини підозрюваних.