Іноземні інвестори більше дивляться на реальну ситуацію з ризиками вкладення коштів в Україну і через кризу виплат менше вірять обіцянкам влади, зокрема президенту України Володимиру Зеленському.
Про це заявити заступник директора Міжнародної організації Energy Community Дірк Бушле в інтерв'ю РБК-Україна, коментуючи проблему заборгованості перед виробниками "зеленої" електроенергії.
"Майбутні інвестори, ймовірно, врахують цю кризу при оцінці ризиків свого бізнесу в Україні. Зрештою, справа не стільки в щирій вірі в обіцянки президента, скільки в тому, чи переважують вигоди ризики", - вважає Бушле.
На його думку, уряд України має бути зацікавлений у зниженні ризиків для інвесторів, щоб забезпечити зростання частки відновлюваних джерел енергії та заміну застарілих вугільних електростанцій.
«Я очікую, що Україна буде виконувати свої зобов'язання, взяті перед усіма інвесторами, а не тільки тими, які підписали Меморандум, і забезпечувати стабільне середовище для інвестицій у відновлювані джерела енергії», - сказав Бушле.
Він додав, що порушення зобов'язань може привести державу до міжнародних арбітражів, які з великою ймовірністю будуть негативними для України, як це показав приклад Іспанії та інших країн.

Раніше депутати фракції " Слуга народу "зареєстрували у Верховній Раді законопроект" Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо підтримки виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії "(№4151), яким пропонується випустити ОВДП на 19,6 мільярда для погашення в четвертому кварталі 2020 боргу перед виробниками" зеленої " енергетики. Такий варіант обраний для того, щоб не підвищувати ціну на електроенергію для населення.
Голова Комітету з енергетики та ЖКГ Андрій Герус В інтерв'ю виданню Ліга.Бізнес заявив, що підтримує випуск ОВДП для погашення боргів на ринку електроенергії, в т.ч. перед інвесторами в "зелену" енергетику, оскільки особисто заклав ці норми в чинному законі.
Американська торгова палата закликала Україну терміново ввести в дію законопроект № 4151, яким пропонується випуск ОВДП для виплати боргу виробникам зеленої енергії.
Нагадаємо, провідні асоціації ВДЕ заявили, що уряд порушує Меморандум про взаєморозуміння з виробниками "зеленої" електроенергії і не виконує зобов'язання з погашення боргів перед ними. Крім того, вони відзначили, що більшість інвесторів у ВДЕ з листопада 2020 прискорять підготовку в міжнародний арбітраж проти уряду України через тиск банків, які вимагають своєчасних розрахунків за надані кредити.
За інформацією партнера міжнародної юридичної фірми Dentons Максима Сисоєва, інвестори в проекти "зеленої" енергетики готуються до подання групових позовів проти України для захисту своїх прав.
За даними з судових реєстрів, вже більше 50 невеликих компаній, які інвестували в будівництво об'єктів відновлюваної енергетики, подали позови в ДП "гарантований покупець", щоб відсудити невиплачені кошти за вироблену електроенергію. Загальна сума позовних заяв перевищує 630 млн грн.