Позицію Секретаріату Енергоспівтовариства наводить видання ExPro.

"Оптовий ринок є предметом для багатьох регуляторних впливів, які руйнують ринкові сигнали. Ціни на ринку "на добу вперед", який є централізованим та індикативним сегментом ринку, обмежені граничними цінами, встановленими регулятором. Загальна концепція, яка забезпечує цілісність ринку, все ще не впроваджена, ці фактори разом з недостатністю прозорості роблять ринок схильним до зловживань», - передає видання слова Копача.

Секретаріат закликав українську владу переглянути регуляторні втручання в ринок, такі як граничні ціни та проведення спеціальних сесій аукціонів (Аукціони «Енергоатому» - ред.) для окремих категорій споживачів.

Також суттєвою проблемою ринку, за оцінками Енергоспівтовариства, є штучно занижені ціни на електроенергію для населення, що створює фінансовий дефіцит на ринку.

"Механізм ПСО розроблений нежиттєздатним чином. Низькі тарифи для домогосподарств, не покривають вартість постачання електроенергії, які доступні далеко не тільки домогосподарствам, які накладають обмеження, покладені на державні генеруючі компанії «Енергоатом» і «Укргідроенерго» продавати електроенергію за ціною 10 грн/МВт-год, що майже безкоштовно, є джерелом істотного фінансового дефіциту всього сектора», - зазначив глава Секретаріату Енергоспівтовариства.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Нагадаємо, раніше підходи НКРЕКП до регулювання ринку розкритикував Антимонопольний комітет України, звинувативши регулятор у штучному обмеженні конкуренції.

На початку року у Верховній Раді була створена робоча група ТСК для розслідування причин кризи на енергоринку. Вона встановила, що основна відповідальність за виниклу кризу лежить на національному регуляторі НКРЕКП. Також в ході роботи ТСК стало відомо про факти корупції в керівництві НКРЕКП. Так на початку жовтня НАЗК почало перевірку голови НКРЕКП Валерія Тарасюка через конфлікт інтересів, пов'язані з сімейним енергобізнесом.