Минулого тижня робоча група з реформи, а також профільний комітет ВР провели свої заключні засідання і рекомендували направити законопроект №3196 «про реформу СБУ» до зали Верховної Ради на розгляд у першому читанні. Про це у своєму блозі на сайті каналу NewsOne повідомив народний депутат від "Опозиційної платформи - за життя" Анатолій Бурмич.

"Вже близько року триває процес реформування Служби безпеки України, яка є головним органом з питань національної безпеки в Україні. Що ж виноситься в зал? Це насамперед зміна самого статусу СБУ, посилено ухил спецслужби, тепер це спеціальний орган з правоохоронними функціями. Незважаючи на тиск так званих іноземних експертів та громадських організацій, нам вдалося зберегти для співробітників СБУ статус військовослужбовців за основними напрямками роботи, а також слідство щодо злочинів, що загрожують національній безпеці. Функції главку " К " і Департаменту контррозвідувального захисту економіки (ДКЗЕГ) збережені тільки в частині загроз національній безпеці, а також причетності суб'єктів перевірки до підривної діяльності проти України і можливої причетності до агентури іноземних держав», - зазначив парламентарій.

За словами Анатолія Бурмича, із законопроекту виключили пропозиції щодо люстрації. Це стосувалося співробітників главку " К " і ДКЗЕГ, що суперечило Конституції України та міжнародним законам.

"Однак, слід зазначити, що пропозиція передати медичну службу зі складу СБУ в Міністерство оборони не може бути прийнята з наступних причин. Адже підготовка та перевірка кандидата на роботу в СБУ, особливо на оперативне спрямування, потребує спеціальної підготовки медичного персоналу. Потрібне не просто хороше здоров'я, а певна психологія кандидата, яка перевіряється фахівцями, технікою, тестами", - зазначив депутат.

Анатолій Бурмич підкреслив, що далі, вже працюючи в СБУ, оперативні працівники супроводжуються цією медициною аж до звільнення на пенсію, або комісуються через подальшу непридатність.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Нарешті, закритість від широкого доступу і конспірація за особистими даними. Ми будемо відстоювати саме присутність Медичної служби у складі СБУ, направляти необхідні пропозиції і поправки, інакше на самому початковому етапі комплектування Служби в її ряди потраплять особи, не здатні за своїми характеристиками ефективно захищати національну безпеку країни», - резюмував Анатолій Бурмич.