Вже цієї неділі, 25 жовтня, відбудуться місцеві вибори. Оскільки до законодавства вносилися значні зміни, ці вибори можуть спантеличувати своєю незвичністю.

Читайте Знай в Google News!

На офіційному порталі партії “Слуга Народу” виклали коротку пам'ятку, яка допоможе знавігуватися на виборах.

Кого обираємо?

Обиратимемо сільських, селищних, міських голів; депутатів обласних та районних у містах рад, Київської міської ради та Київського міського голову. Окрім того, оскільки новий адміністративно-територіальний устрій, затверджений Кабінетом Міністрів, налічує 1439 територіальних громад, там вперше проведуть вибори. Обиратимуть сільських, селищних, міських і районних.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Голосування на виборах, фото: кадр з відео
Голосування на виборах, фото: кадр з відео

Чи вибори проведуть усюди?

Ні. Не проводитимуться на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької і Луганської областей. Не буде виборів до обласних рад Донецької і Луганської областей. До місцевих рад не відбудуться також у десяти сільських, селищних, міських громадах Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та у восьми – Сєвєродонецького та Щастинського районів Луганської області.

Яка система обрання депутатів?

У містах і громадах, де мешкають менше 10 тисяч виборців, кандидати можуть балотуватися від партії, або йти самовисуванцями. Їх обиратимуть за мажоритарною системою: перемагають ті, хто набрав найбільшу кількість голосів. Територія громади ділиться на округи, в кожному – обирають від двох до чотирьох депутатів.

У громадах, де мешкає понад 10 тисяч виборців, кандидати висуватимуться лише від партій – але не обов'язково мають бути їх членами. Голосувати будемо як за партію, так і за конкретного кандидата від неї. Для цього треба буде вписати його номер у трафарет поруч із назвою партії в бюлетені. Пам'ятайте, що виборчі списки – відкриті, тож своїм голосом ви можете «підняти» конкретного кандидата у списку партії.

Вперше на цих виборах існуватиме таке поняття, як обов'язкова ґендерна квота. Ідея полягає в тому, що серед кожних п'яти кандидатів у списку партії має бути щонайменше дві особи іншої статі.

Як визначатимуть переможців на посаду місцевого голови?

У громадах, де налічується менше 75 тисяч виборців, міські, сільські та селищні голови обираються за мажоритарною системою відносної більшості. Тобто перемагає кандидат, який отримав більшість голосів виборців.

А от у великих містах і громадах, де виборців більше 75 тисяч, кандидату для перемоги потрібно набрати 50% плюс 1 голос. Інакше – проводиться другий тур виборів.

Чи є нововведення про заповнення бюлетенів?

Для виборів міських, сільських та селищних голів правила не змінилися, вам як завжди треба поставити галочку навпроти прізвища. А ось для усіх інших випадків - змінилися.

Аркуш розділений на кілька частин: зліва — назви партій, справа — пронумерований список кандидатів від цих партій, по центру — два порожніх квадрати для позначок.

У переліку партій зліва оберіть ту, якій хотіли б віддати свій голос. Поставте позначку в порожньому квадраті біля назви вашої політсили. А в сусідній квадрат з трафаретом впишіть номер кандидата від партії. Якщо хочете підтримати партію загалом, а не конкретного кандидата - ставте галочку і не пишіть цифру.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Знай писав, що депутат Львівської міськради та керівник організації» Варта 1 " Ігор Зінкевич заявив про участь у виборах мера Львова.

Також Знай повідомляв, що у Львові від чинного мера Андрія Садового біжать депутати в партію " Слуга народу".

Нещодавно Знай передавав, що мер Дніпра Борис Філатов прокоментував кандидатів на посаду міського голови від " Слуги народу".