Про це заявив народний депутат, член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Максим Єфімов.

Депутат нагадав, що з березня поточного року виробники «зеленої» електроенергії отримували лише 4% оплати за поставлений струм, що призвело до накопичення значних боргів перед ними. На його думку, влада повинна знайти спосіб вирішити проблему погашення заборгованості, в іншому випадку країну чекає колапс в енергосистемі.

"Зараз ми прийшли до ситуації, в якій вже варіантів немає, потрібно гасити чимось. Тому що в іншому випадку «Укренерго» як системний оператор країни буде банкрутом, тому що він є відповідачем перед «Гарпоком» за відвантажену електроенергію за законом. А це автоматично означатиме колапс системи", - підкреслив Єфімов.

За його словами, одним з варіантів вирішення проблеми заборгованості може стати випуск державних облігацій внутрішньої позики.

"Я не бачу варіантів, напевно, інших, крім або ОВДП, або дати можливості брати кредити, або брати якісь позики у міжнародних організацій»,-підкреслив Єфімов.

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

За його словами, влада не намагається виправити проблеми на ринку електроенергії.

"Держава весь цей час в особі різних його учасників, цієї держави, від НКРЕКП починаючи, закінчуючи міністерствами, у нас же багато різних відповідальних за це все було, вони не працювали так, як треба», - сказав нардеп.

"Зараз ми прийшли до ситуації, в якій вже варіантів немає, потрібно гасити чимось. Тому що в іншому випадку Укренерго як системний оператор країни буде банкрутом, тому що він є відповідачем перед «Гарпоком» за відвантажену електроенергію за законом. А це автоматично означатиме колапс системи", - додав Єфімов.

Раніше депутат Людмила Буймістер повідомила, що проблема заборгованості на енергоринку буде вирішена без підняття тарифів на електроенергію. Зокрема шляхом прийняття законопроекту «Про внесення змін до Закону України» Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо підтримки виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії "(№4151), яким пропонується випустити ОВДП на 19,6 млрд грн для погашення в четвертому кварталі 2020 року боргу перед виробниками" зеленої " енергії.

Нагадаємо, 1 серпня набув чинності Закон № 810-IX, прийнятий з метою реалізації ключових положень Меморандуму про взаєморозуміння між урядом та інвесторами у ВДЕ. Законом передбачається, зокрема, зниження "зелених" тарифів, обмеження обсягів введення в експлуатацію нових потужностей ВДЕ, введення повної відповідальності за небаланси для виробників «чистої» електроенергії з 2022 року (50% в 2021 році) та ін.також закон передбачає забезпечення 100% виплат за вироблену зелену електроенергію, починаючи з серпня поточного року. Крім того, закон визначає терміни та обсяги погашення накопиченої заборгованості перед виробниками ВДЕ - в четвертому кварталі цього року держава повинна погасити 40% заборгованості (близько 9 млрд грн), а решта 60% в 2021 році.

Як відомо, для розрахунку з боргами перед "зеленою" генерацією НКРЕКП пропонувало з 1 грудня підвищити тариф на транспортування електроенергії з 240,23 грн / МВт-год до 313,07 грн / МВт-год, тобто на 30%.

Промисловці і бізнес виступили проти цього рішення. Президент об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков заявив, що підвищення тарифів призведе до закриття промислових підприємств, зростання безробіття падіння економіки. А народний депутат, голова профспілки шахтарів Михайло Волинець прогнозує закриття шахт у разі зростання тарифів на струм.

Глава секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський вважає, що підвищення тарифів на транспортування струму викличе черговий виток зростання цін на товари і послуги.