Про це написав член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук в блозі на сайті «Кореспондент».

Експерт нагадав, що Окружний адмінсуд Києва в липні визнав незаконним рішення НКРЕКП про встановлення тарифу на передачу струму для експортерів. Окрім того, проти такого рішення регулятора висловлювався і Секретаріат Енергетичного співтовариства.

«Секретаріат Енергетичного співтовариства прямо рекомендував не вводити для експортерів електроенергії додатковий тариф на її передачу, так як це не відповідає чинному міжнародному законодавству. І вказували на ст. 41 Договору про Енергетичне співтовариство і рішення Європейського суду від 6 грудня 2018 року по справі №C-305/17 FENS, який назвав порушенням введення Словаччиною подібного тарифу на передачу для експортерів», - написав Корольчук.

На думку експерта, члени Нацкомісії, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг, підставили компанію «Укренерго», запровадивши тариф для експортерів на передачу струму і перекладуть на неї відповідальність за наслідки свого рішення.

«У цій історії навіть трохи шкода «Укренерго». Адже НКРЕКП їх підставило і майже повністю перекладе на них відповідальність за програш у суді. Так, Господарський суд Львівської області відмовився задовольнити позов «Укренерго» до «ДТЕК Західенерго» про стягнення 425,8 млн грн заборгованості за договором надання послуг з передачі електроенергії. А Господарський суд Києва відмовився задовольнити позов «Укренерго» до ТОВ «Д.Трейдінг» про стягнення 651 млн грн заборгованості за договором надання послуг з передачі електроенергії», - повідомив Корольчук.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Він також наголосив, що жодна європейська країна не запроваджувала такого тарифу, оскільки він створює ситуацію подвійної оплати - в країні експорту і в країні споживання електрики.

«Обнулення» незаконного рішення НКРЕКП про обов’язок експортерів електроенергії платити тариф за передачу електроенергії повертає баланс на ринок електроенергії», - підсумував Корольчук.

Нагадаємо, раніше гендиректор компанії «Д.Трейдінг» Віталій Бутенко заявив, що стягнення тарифу на передачу електроенергії при експорті суперечить зобов’язанням України згідно з Угодою про асоціацію з ЄС.