Не так давно Мінцифри презентували нові послуги в додатку "Дія". За словами керівника "Держави в смартфоні" Мстислава Баніка, в Україні найшвидша реєстрація бізнесу в світі. Вже понад 130 тисяч українців спішно отримали послуги з ФОПів на diia.gov.ua.

Читайте Знай в Google News!

Про це стало відомо завдяки новому відео на сторінці diia.gov.ua в IGTV.

Однак нагадаємо, що нові послуги в додатку "Дія" розраховано не тільки на бізнесменів.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Нові послуги для дітей

Свідоцтво про народження дитини отримає цифровий дублікат в "Дії". Тепер воно відображатиметья в мобільному додатку у обох батьків. У документі буде вказано також прописку дитини. При цьому електронне свідоцтво про народження матиме таку ж юридичну силу, що і паперове.

Щоб документ з'явився в додатку, потрібно ввести серію і номер паперового документа.

Нові функції отримав сервіс "єМалятко". Батьки новонароджених через додаток "Дія" можуть отримати медичний висновок про народження дитини. Цю послугу можна отримати онлайн, заповнивши заявку на порталі "Дія".

Українці також зможуть оформити прописку через інтернет на дитину до 14 років. Для цього на порталі батькам необхідно заповнити заяву. І в той же день або на наступний день (окрім вихідних) можна змінити реєстрацію місця проживання. Поки що послуга доступна для жителів Києва та Харкова.

Додаток "Дія", скріншот: YouTube
Додаток "Дія", скріншот: YouTube

Електронний ІПН та довідка переселенця

У "Дії" з'явилися електронні зразки індивідуального номера платника податків, довідки внутрішньо-переміщеної особи.

Також вже доступна актуальна інформація про місце реєстрації - тобто прописку. Зараз функція працює тільки в Харкові, через кілька днів підключиться в Києві.

Додаток "Дія", скріншот: YouTube
Додаток "Дія", скріншот: YouTube

Штрафи ПДР і судові виплати

У переліку послуг додатка "Дія" з'явилася оплата штрафів за порушення ПДР. Також тепер на техпаспорті, копія якого є в додатку, є дані про страховий поліс ОСАЦВ.

Друге - з'явилася оплата боргів за виконавчими провадженнями. Також можна перевірити, чи є взагалі у вас судові борги.

Банк

Банки зможуть використовувати дані програми "Дія", щоб обслуговувати клієнтів: наприклад, відкривати рахунки без фізичної присутності людини у відділенні. Для цього в додатку з'явилася ідентифікація Bank ID. Правда, там поки не всі банки, а тільки ті, які підключилися до сервісів Мінцифри.

Додаток “Дія”, фото Міністерство цифрової трансформації України
Додаток “Дія”, фото Міністерство цифрової трансформації України

Тобто, банк зможе ідентифікувати клієнта через його смартфон і базу документів "Дії". Для цього потрібно мати ID-карту, а не традиційний паспорт-книжечку. Важливе доповнення - шерінг цифрового документа, який дозволяє пересилати його за призначенням. Тепер у "Монобанк", "Приватбанк", А також "Нову Пошту" і "Укрпошту" можна пересилати свої документи.

Це вирішує питання для тих, кому треба подати в банк документи, що підтверджують особу, але людина в даний момент, наприклад, не в Україні. Подібні проблеми часто виникають у переселенців.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше повідомляли, Зеленський презентував нову "Дію" і зробив гучну заяву: "2021 рік стане початком".

Як повідомляв Знай.uа, Apple і уряд Ірландії знову зустрінуться в суді, справа на мільярди доларів.

Знай.uа писав, документи в смартфоні: як українці користуватимуться новою функцією.