Підвищуючи тарифи на передачу електроенергії, влада викачує гроші з реального сектора економіки, в результаті чого держава заплатить набагато більше. Про це заявив президент об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков в ефірі телеканалу "Україна24".

Він нагадав, що тільки за цей рік тарифи на передачу електроенергії підвищувалися двічі, що призвело до зростання додаткових витрат для промисловості, насамперед металургів, які споживають майже 60% електроенергії. У підсумку конкурентоспроможність їх продукції значно знизилася. За його словами, в поточному році за підвищення тарифу на передачу металурги вже заплатили 2, 5 млрд.грн в розрахунку на рік. Подальше підвищення тарифу збільшить витрати ще на майже 10 млрд грн.

"Те підвищення, яке передбачається з 1 грудня, змусить нас платити ще додатково 2 млрд.грн. Те підвищення, яке планується з 1 січня наступного року це ще 7, 5 млрд.грн», - розповів Каленков.

На його думку, промисловість не витримає такого навантаження, особливо під час кризи.«В інших країнах ціни на електроенергію навпаки знижуються. Це наші конкуренти, ми просто не витримаємо конкурентної боротьби, ми продаємо нашу продукцію на експортних ринках», - вважає Каленков.

Він підкреслив, у влади є можливість вирішити проблему заборгованості на енергоринку без підвищення тарифів на передачу електроенергії для промисловості. Для цього потрібно виконати норму закону, що передбачає можливість випуску ОВДП для погашення боргів.

"Єдина можливість зараз вийти з цієї ситуації-зробити так, як наказує в тому числі і закон, який був прийнятий влітку цього року. Уряд України має ініціювати випуск облігацій внутрішньої державної позики, який дозволить погасити ту заборгованість, яка накопичилася. Але беручи ці гроші не з бюджету, не покриваючи за рахунок ОВДП, а викачуючи гроші з реального сектора, в результаті держава заплатить на порядок більше. Тому що ринок ми цим навпаки дисбалансуємо», - підсумував Каленков.

Популярні новини зараз
У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Раніше народний депутат, голова профспілки шахтарів Михайло Волинець заявив, що якщо тарифи на електроенергію зростуть, шахти почнуть закриватися. У той же час економіст Сергій Блінов зазначив, що тарифи на передачу струму в Україні вже значно вище ринкових, а їх подальше зростання негативно вплине на виробництво.

У свою чергу депутат Людмила Буймістер повідомила, що проблема заборгованості на енергоринку буде вирішена без підняття тарифів на електроенергію. Зокрема шляхом прийняття законопроекту «Про внесення змін до Закону України» Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо підтримки виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії "(№4151), яким пропонується випустити ОВДП на 19,6 млрд грн для погашення в четвертому кварталі 2020 року боргу перед виробниками" зеленої " енергії.