Окружний адміністративний суд прийняв до розгляду позов компанії "Техноівест" проти Кабінету Міністрів з вимогою звільнити 4 членів тарифного регулятора НКРЕКП.
Ухвала суду від 19 жовтня оприлюднена в Єдиному держреєстрі судових рішень.
Кого саме з членів комісії компанія вимагає від уряду звільнити в судовому документі на уточнюється. Перше засідання призначено на 17 листопада.
Це вже другий судовий процес щодо дострокового звільнення керівництва НКРЕКП.
Напередодні Окружний адмінсуд розпочав справу про звільнення голови НКРЕКП Валерія Тарасюка через корупційний конфлікт інтересів та грубе порушення закону «про НКРЕКП». Відповідний позов подав голова Незалежної профспілки гірників, народний депутат Михайло Волинець.
Нагадаємо, чинний склад НКРЕКП був призначений президентом Володимиром Зеленським у жовтні 2019 р.У грудні того ж року на енергоринку почалася криза, яка до березня 2020 р. стала найбільшою за всю історію незалежної України.
Підходи НРКРЕКУ до регулювання ринку розкритикував Секретаріат Енергетичного Співтовариства ЄС. Також відповідальність за маніпуляції на ринку на регулятор поклав Антимонопольний комітет України, зажадавши від комісії припинити маніпуляції і штучне обмеження конкуренції.
За даними тимчасової слідчої комісії парламенту, яка була створена навесні 2020 р.для з'ясування причин кризи, відповідальність за нього лежить на НКРЕКП.
Також ТСК встановила наявність у голови НКРЕКП Валерія Тарасюка сімейного енергетичного бізнесу. За даними колишнього голови СБУ, народного депутата Валентина Наливайченка, компанія рідного брата Тарасюка ТОВ "ЕФ енд ЕМ Україна" після його призначення головою НКРЕКП активізувала діяльність на ринку електроенергії, стала контрагентом державних підприємств «Оператор ринку» і НЕК «Укренерго» і отримала право торгувати електроенергією в щоденному режимі.
Після публікації цих даних, НКРЕКП достроково і без допуску преси анулювала ліцензію» Еф енд Ем Україна " на постачання електроенергії.
8 жовтня НАЗК на підставі оприлюднених ТСК даних почала антикорупційну перевірку Тарасюка через наявний у нього конфлікт інтересів.

https://reyestr.court.gov.ua/Review/92356393