НКРЕКП повинна знайти баланс між ефективністю ринку, сприятливими умовами для інвестицій і захистом споживачів. Про це заявив науковий співробітник Інституту Кеннана і енергетичний експерт Українського інституту майбутнього Адріан Прокіп в колонці для Emerging Europe.

Енергетичний експерт заявив, що система тарифоутворення, яка діяла раніше призвела до того, що українські електромережі зношені на 60-80%. У зв'язку з цим в Україні середня тривалість перерв в електропостачанні для кожного споживача електроенергії (SAIDI) становить 683 хвилини. Згідно з річним звітом про результати діяльності регулятора НКРЕКП за 2019 рік це в 2-10 разів вище, ніж в інших європейських країнах.

Крім того, методологія тарифоутворення, впливає на простоту приєднання до мереж, яка за версією Світового банку базується на швидкості і вартості приєднань об'єктів в інфраструктурі електричних мереж – це одна з 10 складових, що формують позицію країни в рейтингу Світового банку Doing Business. Прокіп підкреслює, що незважаючи на те, що Україна займає 64-е місце в загальному рейтингу Doing Business, за конкретним показником «доступу до електроенергії» - це місце 128-е.

Експерт підкреслює, що перехід на стимулююче тарифоутворення мав би поліпшити якість електропостачання та приєднання до мереж, але поточна методологія, ініційована НКРЕКП в 2020 році – не дозволить цього зробити. "Цей документ передбачає норму прибутку 16,74% для нових інвестицій в активи і 3% для вже існуючої і використовуваної інфраструктури. Однак розподільні компанії стверджують, що навіть ставка на інвестиції все ще недостатньо висока для поліпшення якості постачання», - зазначив енергоексперт.

Прокіп так само заявив, що найбільше побоювання у регулюючого органу викликає вплив на ціни для кінцевих споживачів. Однак, на думку енергоексперта, пошук балансу між ефективністю ринку, сприятливими умовами для інвестицій і захистом споживачів є завданням Регулятора.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

"Верховна рада і уряд можливо і несуть відповідальність за законодавче середовище, але як формально незалежний орган НКРЕКП повинен почати пошук рішень, які зроблять енергетичні ринки ефективними і забезпечать надійне енергопостачання», - пише експерт.

Нагадаємо, раніше Нацрада реформ на чолі з президентів затвердила реформу приєднання до електромереж. Проблему дорогих підключень до мереж пропонується вирішити шляхом оплати частини вартості енергокомпаніями і встановленням ставки прибутковості в стимулюючому тарифі на рівні 6% на стару базу.