Чергове підвищення тарифу на передачу електроенергії необгрунтовано і вб'є промисловість. Про це заявив народний депутат України Андрій Ніколаєнко.

"Це утопія-намагатися до нескінченності піднімати ціни на електроенергію. Я впевнений, що обленерго і «Укренерго» теж, які забезпечують передачу, сьогодні є надприбутковими організаціями. Тому що при сьогоднішніх тарифах обленерго цілком рентабельні і серйозні компанії. Підвищення тарифу на передачу буде абсолютно необгрунтовано. І, враховуючи те невелике зростання в декількох галузях, яке намітилося останнім часом в першу чергу в видобувних і переробних, він буде знову убитий цим підвищенням", - сказав Ніколаєнко.

Депутат вважає, що НКРЕКП повинна відмовитися від ідеї підвищити тариф на передачу електроенергії і знайти інші джерела вирішення проблеми заборгованості на енергоринку, не перекладаючи фінансовий тягар на бізнес.

"Насправді це досить примітивні спроби свою неефективність як держави в цілому, так і комісії, перекладати на тих останніх, хто ще продовжує працювати», - підкреслив Ніколаєнко.

Як відомо, для розрахунку з боргами перед "зеленою" генерацією НКРЕКП пропонує з 1 грудня підвищити тариф на транспортування електроенергії з 240,23 грн / МВт-год до 313,07 грн / МВт-год, тобто на 30%.

Популярні новини зараз
Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Промисловці і бізнес виступили проти цього рішення. Президент об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков заявив, що підвищення тарифів призведе до закриття промислових підприємств, зростання безробіття і падіння економіки. А глава секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський вважає, що підвищення тарифів на транспортування струму викличе черговий виток зростання цін на товари і послуги.

У свою чергу провідні асоціації ВДЕ заявляють, що уряд порушує Меморандум про взаєморозуміння з виробниками "зеленої" електроенергії і не виконує зобов'язання з погашення боргів перед ними. Крім того, вони відзначили, що більшість інвесторів у ВДЕ з листопада 2020 прискорять підготовку до міжнародного арбітражу проти уряду України через тиск банків, які вимагають своєчасних розрахунків за надані кредити.

За даними з судових реєстрів, вже більше 50 компаній, які інвестували в будівництво об'єктів відновлюваної енергетики, подали позови до ДП "гарантований покупець", щоб відсудити невиплачені кошти за вироблену електроенергію. Загальна сума позовних заяв перевищує 630 млн грн. Перші суди інвестори вже почали вигравати