Як раніше повідомляло УНН, колишні очільники ДІМ, а саме - екс-голова Державної інспекції містобудування Ю. Васильченко, отримували інструкції від чиновника ДАБІ епохи Януковича, а нині – помічника голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Андрія Клочка – Олександра Сергієнка. Учасники будівельного ринку, які отримували погодження, дозволи та інші необхідні документи на будівельні роботи саме через Сергієнка та інших посередників, вважають що після звільнення 22 жовтня одразу трьох корумпованих очільників ДАБІ, стара схема може залишитися. І навіть якщо босів Сергієнко позбавити стабільного прибутку, то відсутність контролю та нового керівництва на всіх ланках, яке було б нарешті зацікавлене у викоріненні корупції, не змінюють сутність ДАБІ.

Факти корупції в ДАБІ є настільки гучними та чисельними, що вже ні для кого не секрет: розслідування не привзедуть до змін. Нагадаємо, що цієї осени Верховна Рада утворила Тимчасову слідчу комісію (ТСК) з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. І поки ТСК збираєтся задля обговорення того, що вже відбулося, найважливішим експерти ринку та реальні забудовники вважають реальні кадрові зміни та нові обличчя.

Події останніх днів, а саме - обшуки в ДАБІ та нещодавнє звільнення Урядом керівництва Державної архітектурно-будівельної інспекції – це перший крок реформування структури, яка за роки незалежності стала однією з найбільш корумпованих у державі. Відтак цілком очікувано, що дії влади отримали величезний спротив тих, хто роками наживався на діяльності ДАБІ, повідомляє Прямий канал. Вже найближчим часом функції ДАБІ будуть розподілені між Державною сервісною службою містобудування та Державною інспекцією містобудування. Як будуть обирати туди керівників?Будівельна галузь може не дочекатися чергових конкурсів та обговорень кандидатур нових очільників, і зупинити свою діяльність взагалі. Для ринку це означатиме повний хаос, повідомляє Новое время.

Тож ринок очікує на реальні дії влади і представлення нових облич і планів реформування ДАБІ. Чи можлива така реорганізація та чи призведе вона зрештом до знищення «гідри», яка багато років гальмувала розвиток будівельної галузі як такої, знищувала довіру до всієї системи? Влада має шанс довести - вона працює ефективно, знищує корупцію, а будівельна галузь буде жити.