Владі доведеться прибрати пільги за тарифами на електроенергію для населення, щоб вирішити проблему нестачі коштів на енергоринку, яке призвело до збитковості державних енергокомпаній внаслідок непрофесійної роботи Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Про це йдеться в матеріалі «Обозревателя».

За інформацією видання, в нинішньому році Нацкомісія з енергетики вдвічі хоче підвищити тариф на передачу електроенергії "Укренерго", який платять підприємства, і таке рішення прийнято, щоб покрити майже 29 мільярдів гривень збитку Компанії.

"Обозреватель «нагадав, що НКРЕКП поклала на компанію» Укренерго "зобов'язання бути донором ДП" гарантований покупець«, який у свою чергу завідомо збитковий в роботі з» Енергоатомом«,» Укргідроенерго " і виробниками зеленої електроенергії.

"Необхідність фінансових вливань в" гарантованого покупця "призводить до того, що НКРЕКП періодично підвищує тариф на передачу електроенергії, щоб у" Укренерго» було більше грошей", - йдеться в матеріалі.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Негатив від такого рішення отримує бізнес - він втрачає конкурентоспроможність через високі тарифи і, як наслідок, змушений скорочувати своїх співробітників, щоб вижити.

На думку опитаних виданням експертів, вина за заборгованість на енергоринку повністю лежить на регуляторі. Так, голова Експертної ради Міністерстві енергетики Сергій Чех вважає, що НКРЕКП надмірно захопилася адміністративним, або ручним, управлінням на ринку, що дестабілізувало ситуацію.

Як зазначається, НКРЕКП ніяк не вирішило питання перехресного субсидування на ринку електроенергії, коли підприємства переплачують за електроенергію, щоб за неї дешевше платило населення.

За оцінкою автора матеріалу, тарифи на електроенергію для бізнесу і населення і далі будуть підвищуватися.

"Простого виходу з фінансової кризи на ринку електроенергії немає. Щоб врятувати від банкрутства "Енергоатом», "Укренерго" і не впустити промисловість владі рано чи пізно доведеться йти на підвищення тарифів для населення. Але буде це зроблено в плановому режимі або аврально через банкрутство державних підприємств енергосектора і повної зупинки бізнесу-покаже час», – зазначає «Обозреватель».

Нагадаємо, тарифи на електроенергію Востаннє підвищувалися 1 березня 2017 року. З того моменту населення платить 90 коп за кВт за перші 100 кВт, а все що понад – 1,68 грн за кВт-год.