Про це повідомив керівник підрозділу підтримки учасників ринку НЕК «Укренерго» Олександр Симоненко.

За його словами, для фінансової стабілізації компанії «Укренерго» і вирішення проблеми заборгованості на ринку електроенергії, компанія потребує кредитів, які можна отримати лише під держгарантії.

"НЕК "Укренерго" продовжує, ми не зупиняємося по роботі з банками. Ми проводимо постійні консультації. Буквально минулого тижня працювали вже над заявкою в "Ощадбанк". Були там уточнення і доповнення. Тобто, банки запитують Додаткові якісь гарантії, Додаткові якісь умови", - повідомив Симоненко.

Як повідомлялося, інвестори в "зелену" енергетику України закликали Верховну Раду внести зміни до Закону про держбюджет на 2020 рік і надати державні гарантії компанії НЕК "Укренерго", щоб вона могла отримати кредити, і це поліпшить ситуацію з накопиченими боргами на ринку електроенергії.

Згідно позиції інвесторів, державні гарантії є умовою надання кредитів "Укренерго" не тільки міжнародними фінансовими установами, а й державними банками, про що неодноразово зазначалося на робочих групах при Міненерго та на засіданнях антикризового енергетичного штабу.

Популярні новини зараз
Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Як зазначила народний депутат фракції "Слуга народу" Людмила Буймістер, криза в енергетиці дуже наочно продемонструвала фінансові результати системного оператора енергосистеми – НЕК "Укренерго". Збиток Компанії за 9 місяців склав 28,6 мільярда гривень.

Нагадаємо, основна причина накопичення збитку "Укренерго" – в тарифі на послуги з передачі електричної енергії, за рахунок якого фінансується ПСО, закладена лише чверть необхідної для цього Суми-8,6 млрд грн з необхідних на виконання спецзобов'язань 33,3 млрд грн, кажуть в компанії.

Провідні асоціації ВДЕ заявляють, що уряд порушує меморандум про взаєморозуміння з виробниками "зеленої" електроенергії і не виконує зобов'язання з погашення боргів перед ними. Крім того, вони відзначили, що більшість інвесторів у ВДЕ з листопада 2020 року прискорять підготовку до міжнародного арбітражу проти уряду України через тиск банків, які вимагають своєчасних розрахунків за надані кредити.

За даними з судових реєстрів, вже більше 50 компаній, що інвестували в будівництво об'єктів відновлюваної енергетики, подали позови до ДП "гарантований покупець", щоб відсудити невиплачені грошові кошти за вироблену електроенергію. Загальна сума позовних заяв перевищує 600 млн грн. Перші суди інвестори вже почали вигравати.