Після палкої дискусії нардепів і прем'єр-міністра Дениса Шмигаля стосовно недоліків "карантину вихідного дня", що виникла в ході пленарного засідання 17 листопада, Верховна Рада перейшла до конкретних дій. Чи не вперше впродовж тривалого 1,5-річного "мітингувального періоду" під стінами Парламенту нардепи з першого разу почули людей і відреагували швидким рішенням на вимоги підприємців, що вкотре зібралися під стінами будівлі. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Мітинг під Верховною Радою, фото: znaj.ua
Мітинг під Верховною Радою, фото: znaj.ua

Проект постанови № 4381, що передбачає пом'якшення карантинних обмежень є водночас і найбажанішою для сотень представників малого бізнесу, і однією з найкоротших законопроектів, затверджених в цьому році.

"Ця постанова складається з 1 сторінки – вона в рамках нашої юридичної можливості, як Парламенту, відреагувати і дати належну оцінку "карантину вихідного дня", який впровадив Уряд. Якщо ми промовчимо, це буде, в першу чергу, злочин до підприємців і до наших громадян", - повідомив з трибуни народний депутат України від партії "Голос" Ярослав Железняк.

Верховна Рада України (Джерело фото 112.ua)
Верховна Рада України (Джерело фото 112.ua)

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Згідно з викладеними вимогами Постанови, з метою подолання негативних тенденцій в економічній сфері, Верховна Рада України рекомендуватиме Кабінету Міністрів України протягом трьох календарних днів з дня набрання чинності цією Постановою переглянути обмежувальні заходи, встановлені Постановою Кабінету Міністрів України "Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" від 22 липня 2020 року № 641 із наступними змінами, з метою пом'якшення обмежень із заборони:

Дану ініціативу підтримали і представники профільного Комітету, і колеги з інших груп ті фракцій.

"Комітет підтримує необхідність підтримки малого і середнього бізнесу, що працює у сфері культури, спорту, торгівлі та послуг в умовах складної економічної ситуації, що поглиблюється пандемією коронавірусу. Водночас, очевидно, що стрімке зростання захворюваності населення України на коронавірусну інфекцію вимагає введення адекватних карантинних заходів", - наголошує Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Карантин в Україні, фото: Unian
Карантин в Україні, фото: Unian

В решті решт, свій голос "за" розгляд за скороченою процедурою проекту Постанови про рішення Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2020 року № 1100 щодо посилення протиепідемічних заходів (№4381) віддало 299 парламентарів. Але ж затвердити законопроект в цілому поки не вдалося: "за" проголосувало 149 депутатів, "проти" – 9 і утримався 141 нардеп.

Варто відзначити, що, при цьому "за" проект Постанови про своєчасне інформування громадян у разі посилення протиепідемічних заходів з метою належної підготовки до такого посилення №4320 в цілому проголосувало 303 народних депутата. Згідно з документом, Уряд попереджатиме українців про нові карантинні обмеження щонайменше за тиждень.

Голосування, законопроект 4320 - фото з Фейсбук (Андрій Осадчук))
Голосування, законопроект 4320 - фото з Фейсбук (Андрій Осадчук))

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.