Бездіяльність міністерства економіки в аграрній сфері спровокувала дефолтний скандал. Через те, що близько 70% міжнародних контрактів на доставку кукурудзи не будуть виконані, репутація України як експортера буде знищена, а бюджет не отримає заплановані валютні надходження. Про це повідомляє видання Znaj.ua.

За інформацією видання, експортні поставки кукурудзи перебувають на межі зриву: селяни відмовляються віддавати урожай експортерам. Річ у тому, що літом, коли підписувалися контракти, ціни були значно нижчі. Але через неврожай вони виросли, і тепер селяни не хочуть віддавати кукурудзу, яка у буквальному сенсі вже продана. Проте у міністерстві економіки, яке контролює агросектор України, на ситуацію не реагують.

«Імідж країни і доходи бюджету під загрозою. А Петрашко абстрагувався від того, що відбувається, і заявляє, що експорт нам взагалі не потрібен», - зазначає Znaj.ua.

Причина кризової ситуації в тому, що аграрії отримали значно менший врожай кукурудзи, ніж розраховували, зокрема через посуху в південних районах. Відповідно на ринку виник дефіцит, що призвело до зростання ціни на продукцію. Так, у жовтні ціна тонни кукурудзи перевищила за $200, і за прогнозами може зрости до $220. В той час як влітку, коли трейдери підписували форвардні контракти, кукурудза коштувала $140-160 за тонну.

«Це серйозний стимул для селян, щоб «кинути» експортерів. Те, що ті "влітають" з міжнародними контрактами, зафрактованими кораблями і неустойками, фермерів не турбує. У них свій біль - посуха. Вони про це вони кричали, але Петрашко їх не почув», - зазначає Znaj.ua.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять В Україні готується революція у житловій сфері Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

За інформацією видання, аграрії просили міністерство економіки про допомогу, зокрема надати дотації через погіршення погодних умов, врегулювати питання оплати за полив в кредит або знизити ціни за воду. Але у міністерстві їх проігнорували. Нині ж міністр Ігор Петрашко показово дистанціювався від вирішення їх проблем, запропонувавши знизити обсяг експорту кукурудзи.

«Петрашко вигадав геніальний спосіб дистанціюватися від кукурудзяного трешу і невирішених проблем з виконанням зовнішньоекономічних контрактів. Він звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням внести в Меморандум про узгодження позицій на ринку зерна зниження річних обсягів експорту кукурудзи до 17 млн тонн», - повідомляє Znaj.ua.

Нагадаємо, раніше лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив, що бездіяльність міністра економіки Ігоря Петрашка вбиває економіку країни, і він має подати у відставку.

У Верховні Раді зареєстровано постанову про звільнення міністра Ігоря Петрашка через незадовільну роботу. Так, група народних депутатів заявила, що за час його керування міністерством основні показники економіки істотно погіршилися, нові робочі місця створювалися катастрофічно низькими темпами, а рівень безробіття виріс.

Тим часом міністр демонструє абсолютну некомпетентність. Так, міністр Петрашко презентував перелік пріоритетних інвестиційних проектів до 2023 року. І там він запропонував повторно профінансувати вже побудовані об'єкти 10-річної давнини. Зокрема, у програмі є пункт «Будівництво та облаштування функціональних зон та схем планування-транспортних шляхів з розміщенням автостоянок та об'єктів громадського обслуговування для проведення фінальної частини футбольного чемпіонату ЄВРО - 2012 на прилеглих територіях НСК "Олімпійський"».