Нестабільна цінова ситуація на енергоринку стала наслідком надмірного адміністративного втручання в ринкові процеси. Про це йдеться в матеріалі видання «Схемний» прибуток: як трейдери зловживають недоліками ринку електроенергії» від журналістів видання «РБК-Україна».
«Коли вільне ринкове ціноутворення поєднали з жорстким ручним регулюванням, окремі гравці ринку, застосовуючи певні «схеми», змогли отримувати надприбутки через перепродаж електроенергії на різних сегментах ринку. При цьому державні компанії опинилися на грані банкрутства», - йдеться в матеріалі «РБК-Україна».
Однією з причин різких стрибків і провалів цін є якраз штучні маніпуляції, що стали можливими через недосконале регулювання.
«Маніпуляції на ринку електроенергії – одна з причин, чому галузь опинилася у такому стані, чому відбуваються малозрозумілі стрибки та провали ціни на енергетичних біржах. Фінансовий колапс став результатом напівмір та непрофесійних рішень при впровадженні нової моделі ринку електроенергії, та в подальшому регулюванні», - зазначають журналісти РБК.
Нагадаємо, в середині листопада через різке похолодання суттєво зросло споживання електроенергію с межах 16%, у порівнянні з початком місяця. Через затримку з завершенням планових ремонтних робіт на енергоблоках АЕС, енергосистема відчула певний дефіцит потужності, що призвело до тимчасового зростання цін.
Відповідно у порівнянні з жовтнем, оптові ціни на електроенергію зросли на 17%.
В Міненерго заявили, що уже найближчим часом енергоблоки АЕС отримають дозвіл Держатомрегулювання на включення в роботу і це сприятиме стабілізації цінової ситуації на ринку.