Про це пишуть Українські новини.

В Офісі Президента України намагаються не допустити створення у Київській міській раді коаліції політичних партій "Удар" та "Європейська солідарність", у яких достатня кількість депутатів, обраних на місцевих виборах 25 жовтня, для створення двопартійної більшості. Тому на Банковій готують для київського міського голови Віталія Кличка кілька сценаріїв політичної взаємодії: жорсткий – розділення посад мера столиці та голови КМДА - та м’який - пропонуючи співпрацю між "Ударом" та "Слугою народу" у Київраді через призначення "людей Кличка" на посади в уряді. Обидва з цих варіантів є надто ризикованими.

Про це у своїй статті на веб-сайті видання Гордон написав старший науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. Кураса НАН України Ростислав Балабан.

За словами політолога, найближчим часом мають обирати секретаря Київради, який є "не лише спікером Київради, але й правою рукою Кличка у плані підготовки, проведення та організації засідань".

Водночас, за інформацією Ростислава Балабана, в Офісі Президента запропонували Кличку вибрати на посаду секретаря будь-яку кандидатуру зі списку "Слуги народу". "Без різниці. Будь-кого з 12 "слуг", – озвучив інформацію експерт.

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою В Україні готується революція у житловій сфері Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Також політолог пише, що в Офісі Президента для Кличка пропонують "пряник" у вигляді імовірного прем’єрства його колишнього заступника. "Чутки про зміну прем’єра Шмигаль після провалу програми уряду та відсутності річного імунітету вже давно гуляють кулуарами. І шорт-лист імовірних кандидатів в ОП поповнився прізвищем київського девелопера Ігоря Ніконова. Після звільнення із КМДА Ніконов значиться радником Віталія Кличка на громадських засадах. Хоча їхній дружбі – понад 15 років. І саме на цьому грає Андрій Єрмак, розповідаючи Кличку про райдужні перспективи його друга в майбутньому. Якщо все зростеться", – зазначив Балабан.

Утім, за інформацією політолога, Кличко поки що не прийняв остаточного рішення щодо стратегічного для себе вибору: опиратися на давніх партнерів з "ЄС", чи ділити владу у місті зі "слугами". І міський голова нібито може вибрати політично нейтральний варіант, щоб було "ні вашим і ні нашим". "У команді Кличка бачать свого секретаря… Називають навіть прізвище – Володимир Бондаренко. У 2017 році він його звільнили з посади керівника апарату КМДА після скандалу про підроблений диплом, але досі є помічником Кличка на громадських засадах", – написав політолог.

Ростислав Балабан вважає, що таємне голосування за секретаря Київради може стати знаковим для Віталія Кличка і визначить його подальшу політичну долю: "Воно може як відкрити поле для подальших політичних маневрів самого Кличка, так і звузити їх до мізерії. Якщо помилка з вибором раптом виявиться фатальною".