«Іноземним інвесторам не дають працювати в Україні місцеві бандити. Це я про олігарха Ігоря Коломойського, який фактично вручну відрізав дроти сонячної електростанції, побудованої за кошти канадців», - повідомив Гончаренко.

За його словами, в березні цього року Нікопольський завод феросплавів, який належить Ігорю Коломойському, відімкнув від мережі розташовану поряд невелику сонячну станцію компанії TIU Canada без жодних законних для того підстав.

«Плювати олігарху на закони, де чітко вказана заборона відключати зелені електростанції від мережі без згоди власника», - наголосив Гончаренко.

Як повідомив депутат, нині канадці намагаються в судовому порядку захистити свої інтереси та отримати відшкодування за нанесені збитки. І запевнив, що депутати парламентського міжфракційного об’єднання «Чиста енергія – здорове навколишнє середовище», в яке він входить, нададуть інвесторам підтримку у боротьбі з олігархом.

«Адже саме для захисту іноземних інвестицій від вітчизняних бандитів та рейдерів, а також для успішного розвитку зеленої енергетики в Україні, ми і об’єдналися з депутатами. Тому кожен інвестор цього сектору енергетики може розраховувати на максимальну підтримку з нашого боку», - сказав Гончаренко.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Як повідомлялося, в липні найбільші асоціації зеленої енергетики та Кабінет міністрів підписали меморандум про взаєморозуміння, який став основою ухваленого в липні Верховною Радою закону №810-IX (вступив в силу 1 серпня).

Документ передбачає зменшення "зеленого" тарифу для СЕС на 15%, а для ВЕС - на 7,5% вже з серпня 2020 року. Уряд обіцяв 100% виплату тарифу і погасити до кінця 2021 суму боргу (22,4 млрд грн). 40% від цієї суми Гарпок повинен погасити вже в четвертому кварталі 2020-го.

Закон передбачає, що 20% виробництва зеленої електроенергії в Україні повинно бути оплачено з бюджету, а також борги можуть бути погашені через кредитування НЕК "Укренерго" після надання держгарантій компанії.

17 листопада Верховна Рада України підтримала законопроект №4119 "Про внесення змін до Державного бюджету на 2019", в якому, в тому числі мова йде про надання державних гарантій компанії "Укренерго" для можливості залучення кредитів на поліпшення фінансового стану компанії.

Провідні асоціації ВДЕ неодноразово зверталися до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з заявами, що уряд порушує меморандум про взаєморозуміння з виробниками "зеленої" електроенергії, не виконує зобов'язання щодо погашення боргів перед ними.

За даними з судових реєстрів, вже більше 50 компаній, які інвестували в будівництво об'єктів відновлюваної енергетики, подали позови до ДП "Гарантований покупець", щоб відсудити невиплачені кошти за вироблену електроенергію. Загальна сума позовних заяв перевищує 600 млн грн. Перші суди інвестори вже почали вигравати.

Представники посольств Канади, Норвегії та Литви повідомили, що будуть відмовляти інвесторів від вкладень в Україну через створену владою фінансову криза в "зеленій" енергетиці, а також тиск на інвесторів. Інвестори з цих країн вже готуються до міжнародних арбітражів.