Прийняття закону № 3656 про зниження ставки ПДВ для продукції АПК допоможе викорінити значну частину так званих податкових «скруток», через які державний бюджет щорічно «худне» на 60 млрд грн. Сьогодні бізнес-групи, які роками заробляли на цих схемах, намагаються всіляко заблокувати і дискредитувати антикорупційний законопроект.

Так, по оцінками народного депутата Ніни Южаніної, щороку від» скруток " в АПК бюджет втрачає мільярди.

"Це великі втрати бюджету, які сьогодні ми маємо при вирощуванні та експорті зернових, що знаходяться в тіні. З бюджету відшкодовується ПДВ, який ніким не оплачений", - зазначила Южаніна.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Представник Державної фіскальної служби Євген Олійник, у свою чергу, зазначає, що прийняття закону №3656 «дасть ефект детінізації» сектора АПК і підвищить здорову конкуренцію в галузі.

"Основна проблема виникає тоді, коли одні знаходяться в нерівних конкурентних умовах з тінню. Якщо ви постійно платите більше податків, ніж ваш конкурент при рівному заробітку – він вас з'їсть», - сказав представник ДФС.

При цьому потрібно розуміти, що зниження ПДВ ніяк не впливає на податкові надходження: чим менше компанія платить при закупівлі продукції, тим менше відшкодування ПДВ вона отримує.

У той же час, як зазначав раніше міністр економіки Ігор Петрашко, зниження ставки ПДВ для аграрного сектора є одним з інструментів підтримки сільгоспвиробників.

"Це сприятиме підвищенню конкурентоспроможності української агропродукції, ліквідації схем ухилення від оподаткування, а також виведенню значної частини економіки з тіні», - зазначив він.

Повідомлення про те, що прийняття закону №3656 призведе до зростання цін на хліб та інші продукти харчування, не відповідає дійсності і є відкритою маніпуляцією бенефіціарів податкових «скруток». Більш того багато експертів раніше відзначали, що зниження ставки ПДВ на продукцію АПК призведе до зниження ціни на базову продукцію з раціону кожного українця.