До кінця 2020 року залишилося небагато, проте багато українців продовжують сподіватися, що за цей час влада встигне підготувати та прийняти робочий державний бюджет на 2021 рік.

Блогер Михайло Чаплига в програмі «Чаплига без питань» на YouTube руйнує ці надії.

За його словами, зовсім не випадково негайно після завершення голосування в США Зеленський привітав Джо Байдена з перемогою, яка тоді ще була зовсім не очевидна. Річ у тім, що відразу після цього керівництво Національного банку України вирушило за океан просити нових кредитів.

«Оскільки права друкувати гроші у нас немає, а взяти їх десь потрібно — дайте нам, будь ласка, кредит, а то ми вже все з'їли. Серед «соросят» є цілком адекватні та освічені люди, а тому я пошлюся на аналітику колишнього заступника міністра економіки Павла Кухти», - зазначає аналітик.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники
Показати ще

Павло Кухта: джерело: Facebook
Павло Кухта: джерело: Facebook

Він повідомляє, що, за станом на 9 листопада, бюджетні витрати не були профінансовані на чверть — а це 323 мільярдів гривень, майже половину з яких складають зарплати, пенсії, допомоги, субсидії та тому подібні виплати.

Так, Україна іноді отримує дещо від Світового банку — але в межах однієї-двох сотень мільйонів доларів, тільки щоб народ не збунтувався з голоду.

«План щодо прибутків на листопад-грудень 2020 року - 11 мільярдів, але тільки за умовою перевиконання очікуваних планів мінімум на чверть. Як досягаються плани? З експортерів знімають ПДВ, а після експорту — повертають, а ось зараз уряд повернувся до практики неповернення ПДВ, як було при Януковичі. Всі податки ми проїли, а свої гроші віддавати важко», - констатує оглядач.

На думку Чаплиги, для закриття цієї діри в бюджеті знадобиться 140 мільярдів гривень, але при цьому залишиться ще двісті мільярдів дефіциту. Де взяти гроші? Що було зароблено — то ми вже витратили. Хіба що, як похмуро жартує аналітик, залишилося тільки дозволити торгівлю органами для пересадки.

Втім, теоретично залишається можливість випуску облігацій внутрішньої державної позики, а й на цей рахунок Чаплига не відчуває оптимізму — впадуть процентні ставки, і інвестори остаточно втратять інтерес до нашої країни.

Миха Чаплига, фото YouTube
Миха Чаплига, фото YouTube

На закінчення Михайло Чаплига зробив прогноз про майбутній секвестр чи недофінансування незахищених економічних проєктів. Скарбниці залишиться надія на житлово-комунальні тарифи, які як і раніше будуть зростати.

Раніше свою думку про державний бюджет висловлював політолог Руслан Бортник.

Його вельми жорстко схарактеризував і Микола Томенко.