Для виконання зобов'язань уряду перед "зеленими" інвесторами з погашення 40% боргу до кінця поточного року влада вже має законні підстави, зокрема, «Укренерго» може взяти кредити у держбанків під державні гарантії.

Про це заявив генеральний директор «Солар Квант Енерджі» Ян Валетов.

"Механізм є-це механізм кредитування державним же банком. Отримати гроші за кордоном ми (держава – ред.) зараз не можемо з інших причин, тому що нам їх просто не дають. Але внутрішні банки під гарантії уряду могли б це зробити. Той же самий фактично напівдержавний Ощадбанк, який міг би це зробити. Але ніхто нічого не робить", - розповів Валетов.

Він нагадав, що 9 млрд грн боргу перед "зеленою" генерацією уряд зобов'язався виплатити в поточному році. І якщо це не буде зроблено, інвестори, за його словами, масово звернуться до суду для захисту своїх прав.

«У мене лежить вже готова фактично, сформована нашими юристами позовна заява. Воно у мене лежить протягом останніх 3 місяців. Фактично ми були в серпні вже готові подавати його. Тобто, я думаю, що в стані такої ж готовності, на низькому старті знаходиться 50%, може бути, 70, може бути, 80 стейкхолдерів. Я думаю, що всі готові фактично рвонути відразу ж в суди", - сказав Валетов.

Популярні новини зараз
Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти
Показати ще

Як повідомлялося, в липні найбільші асоціації зеленої енергетики і Кабінет Міністрів підписали меморандум про взаєморозуміння, який став основою прийнятого в липні Верховною Радою закону №810-IX (набув чинності 1 серпня).
Документ передбачає зменшення "зеленого" тарифу для СЕС на 15%, а для ВЕС - на 7,5% з серпня 2020 року. Уряд обіцяв 100% виплату тарифу і погасити до кінця 2021 суму накопиченого боргу (22,4 млрд грн). 40% від цього держава зобов'язана погасити до кінця грудня 2020-го року.
Закон передбачає, що 20% виробництва зеленої електроенергії в Україні має бути сплачено з бюджету, а також борги можуть бути погашені через кредитування НЕК "Укренерго" після надання держгарантій компанії.

Станом на кінець листопада, за даними "гарантованого покупця", за серпень-вересень виплачено 100% суми, за жовтень - всього 33,6%. Одночасно зрушень в оплаті накопиченого до 1 серпня боргу (22,4 млрд грн) не спостерігається.

17 листопада Верховна Рада України підтримала законопроект №4119 "Про внесення змін у Державний бюджет на 2019", в якому, зокрема мова йде про надання державних гарантій компанії "Укренерго" для можливості залучення кредитів на поліпшення фінансового стану компанії. 26 листопада законопроект підписав президент України Володимир Зеленський.

Провідні асоціації ВДЕ неодноразово зверталися до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля із заявами, що уряд порушує меморандум про взаєморозуміння з виробниками "зеленої" електроенергії, не виконує зобов'язання з погашення боргів перед ними.

За даними з судових реєстрів, вже більше 50 компаній, які інвестували в будівництво об'єктів відновлюваної енергетики, подали позови до ДП "гарантований покупець", щоб відсудити невиплачені кошти за вироблену електроенергію. Загальна сума позовних заяв перевищує 1 млрд грн. Перші суди інвестори вже почали вигравати.
Представники посольств Канади, Норвегії та Литви повідомили, що відмовлятимуть інвесторів від вкладень в Україну через створену владою фінансову кризу в "зеленій" енергетиці, а також тиск на інвесторів. Інвестори з цих країн вже готуються до міжнародних арбітражів.