Після гучної заяви про масову COVID-хвилю в Верховній Раді із 27 народних депутатів і 24 представників Апарату парламентарі працювали за новим тимчасовим графіком. В результаті, перерва у затвердженні надважливих для країни рішень сягнула 2 тижнів – саме стільки пройшло з моменту останнього пленарного засідання Парламенту. Тож зараз у нардепів є всього місяць, аби узгодити та затвердити "пакет змін" у питаннях е-декларування, фінансової допомоги представникам малого бізнесу та боротьби з пандемією. ПОдробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада, фото Знай.ua
Верховна Рада, фото Знай.ua

В Парламенті "взялися" за е-декларацію - на все є 1 місяць

Як повідомив Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, у них наразі 45 хворих. Проте, перше пленарне засідання відбудеться сьогодні, 1 грудня, кілька хвилин тому

"Це законопроекти, пов'язані з допомогою бізнесу в боротьбі з ковідом і можливим локдауном, про який говорять наші колеги з Уряду. Також про недостовірне електронне декларування або ненадання. Його треба встигнути розглянути до наступного року, щоб закон запрацював і щоб ми не створювали погний прецедент, який, на жаль, вже бачили в Україні", - зазначив під час брифінгу Голова Верховної Ради.

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Разумков, фото УП
Разумков, фото УП

На якому етапі зараз перебуває розгляд питання е-декларацій, розповіли у профільному Комітеті в ході засідання погоджувальної ради, що відбулося 30 листопада.

"Законопроект про відновлення кримінальної відповідальності за неправдиве декларування ми маємо ухвалити до кінця цього року обов'язково. І дуже сподіваємося, що ми не опинимося в ситуації, коли ми не можемо прийняти рішення, тому що сперечаємося про пом'якшення відповідальності. Наразі питання відповідних законопроектів президента і робочої групи обговорюються на рівні керівництва Верховної Ради та голів фракцій, - зазначила в ході засідання голова Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна.

Разом з тим, цілком дозволеним залишатиметься надання компромісів щодо тексту положень документу.

"При цьому, є певна межа для компромісу. І я думаю, що ця межа – це необхідність впровадити "санкцію" , яка працювала би на попередження злочину і недопущення вчинення правопорушень. Такою санкцією могло би бути позбавлення волі за значну брехню в декларації. І я закликаю колег розглядати цей злочин не як економічний, яким він не є, а як злочин проти суспільства", - підкреслила Анастасія Радіна.

Верховна Рада - фото Знай.ua
Верховна Рада - фото Знай.ua

Закон "обріс" чутками: фейк чи список примусової вакцинації поповнився?

Не менш важливим для українців стало і "оздоровче оновлення".

Мова йде про "Проект Закону про систему громадського здоров'я", який чимало громадян пов'язує із розширенням обов'язкового переліку вакцинацій.

Як підкреслив Голова профільного Комітету, спрямований даний закон на відбудову системи громадського здоров'я в країні.

"Знешкоджена у 2015 році Санепідемслужба - хоч і в деяких напрямках дозвільної документації це було правильне рішення, призвела до суттєвих наслідків. В цілому, сьогодні Україна залишена без епідеміологічного і санітарного захисту. Цей закон направлений на те, щоб їх відродити", - пояснює під час обговорень голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Вакцинація, фото: NNS
Вакцинація, фото: NNS

"Я вас дуже прошу не піддаватись на фейки, які сьогодні розповсюджується країною - Законопроект № 4142 не є законопроектом про обов'язкову вакцинацію. Там є тільки 1 пункт, який повністю перенесений з існуючих законів, що діють на сьогодні в Україні. Єдина різниця закон – це те, що в обов'язкові планові вакцинації додана вакцинація проти пневмококу", - наголосив Михайло Радуцький.

1 грудня програма порядку денного складається з розгляду десятків Проекті Закону - “Про гуманітарну допомогу”,
про державну підтримку інвестиційних проектів, про Бюро економічної безпеки України та ін.

Проте, фактично за 30 хвилин з почтаку пленарного засідання було заявлено про перерву. Тож поки жодне питання ще не не було розглянуто.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.