Ліквідація перехресного субсидіювання на ринку електроенергії дозволить стабілізувати фінансову ситуацію в енергетиці. Про це заявив речник Wind Europe Іван Пінеда в інтерв’ю виданню «Главком».

За його словами, влада має стабілізувати фінансову ситуацію на енергоринку, зокрема вирішивши проблеми з розрахунками.
На думку експерта, одним з інструментів для цього є відмова від перехресного субсидіювання.

«Щоб впоратися з фінансовою кризою на ринку електроенергії, держава повинна збалансувати фінансовий стан ДП «Гарантований покупець» і скоротити ПСО (ліквідувати перехресне субсидіювання на ринку електроенергії – ред.)», - сказав Пінеда.

Нагадаємо, тарифи на електроенергію для населення не переглядалися з березня 2017 г. Вони складають 0,9 грн/кВт.год на перші 100 кВт.год і 1,68 грн/кВт.год на інший обсяг місячного споживання.
За даними Міністерства енергетики, тариф для населення в грудні 2020 року навіть не покриватиме витрати на доставку електроенергії від електростанцій до кінцевих споживачів.
Щорічні дотації через занижені тарифи на електроенергію для населення досягли 65-70 млрд грн.
Глава Міненерго Юрій Бойко 26 листопада заявив про вимушене перегляд підходів до формування тарифів для населення найближчим часом.
Ліквідацію перехресного субсидіювання на ринку електроенергії офіційно підтримав Секретаріат Енергетичного співтовариства ЄС.