Верховна рада ухвалила у другому читанні законопроєкт «Про внутрішній водний транспорт» №1182-1-д, що відкриває можливості для розвитку річкового господарства України та розвитку ринку річкових перевезень. «За» проголосували 276 депутатів.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомив член парламентського комітету з питань транспорту та інфраструктури Олександр Скічко. Весь час незалежності Україна не мала повноцінної правової бази для розвитку річкового транспорту та використання інших ресурсів річок та берегової смуги.

«Відсутність цього закону негативно впливала на розвиток внутрішнього водного транспорту, створювала умови для незадовільного стану інфраструктури внутрішнього водного транспорту і скорочення інвестицій, зносу інфраструктури та браку бюджетних коштів на її утримання, загострення нестачі флоту для перевезень вантажів річковим судноплавними шляхами», – пише Олександр Скічко, один із співавторів закону.

Внутрішні водні шляхи України міжнародного значення – це Дніпро, Дунай, Дністер. За експертними оцінками, потенційний обсяг вантажоперевезень тільки Дніпром становить 30 млн. тонн за рік. Першими, хто на собі відчує позитивний ефект від ухваленого закону будуть українські сільгоспвиробники. Річковий транспорт є найдешевшим та найекологічнішим з усіх видів транспорту. Збільшення перевезень річками дозволить розвантажити автошляхи.

«Від сьогодні можна оптимістично сподіватися на розвиток берегової інфраструктури внутрішнього водного транспорту, покращення стану річкового господарства, сприяння розвитку на конкурентних засадах ринку послуг у сфері внутрішнього водного транспорту та залученню інвестицій, переорієнтації вантажопотоків на екологічний та економічний річковий транспорт тощо", – зазначає Олександр Скічко.

Популярні новини зараз
Біжіть до свого лічильника на початку квітня: українцям уточнили важливий нюанс щодо зняття показників Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію В Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Ухвалення закону про внутрішній водний транспорт було одним із зобов’язань України за угодою про Асоціацію з ЄС. Внутрішні водні шляхи України розглядаються як важлива складова загальноєвропейської транспортної мережі (TEN-T).