Українські банківські установи стурбовані новою ідеєю Верховної Ради, яка має за мету посилити регуляцію у сфері. У результаті цього українці можуть залишитися до таких звичних послуг, як безкоштовне виготовлення картки, зняття готівки без комісії у банкоматах і кешбек.

Читайте Знай в Google News!

Про це повідомляє ресурс Financial Club з посиланням на власний круглий стіл "Неринкове регулювання ставки інтерчейндж: ризики та загрози для банків".

Занепокоєння банків викликали законопроєкти № 4178 і № 4178-1, якими запропоновано знизити комісію за еквайринг до 0,5-1,4%, а комісію інтерчейндж, що входить до неї, – до 0,3-0,9%. У випадку прийняття закону Верховною Радою банки більше не зможуть пропонувати низку сервісів.

"Користувач має розуміти, що безконтактний пластик, який треба прикласти до терміналу, коштує грошей. Заготовка коштуватиме 36-50 грн, залежно від виробника. Ми повинні розуміти, що тепер кожного разу, отримуючи картку, громадянин повинен буде заплатити ці 50 грн. Або випускаючи картку: втратив – ще 50 грн. Ми в кінцевому підсумку отримаємо те саме, що є в європейських країнах, про що ініціатори законопроєкту мовчать, тому що там кожна взаємодія з банком – готівкова або безготівкова – коштує грошей. Притому що ми звикли до того, що картка видається безкоштовно, гроші ми в банкоматі отримуємо безкоштовно", – розповів заступник голови Нацбанку Олексій Шабан.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців В Україні готується революція у житловій сфері Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Банківська карта, фото: Pixabay
Банківська карта, фото: Pixabay

Саме Європейський сценарій прогнозують у випадку схвалення закону й інші експерти.

"Ми звикли до того, що в нас більше 10 млн дебетових карток безкоштовні. В Європі (після аналогічних нововведень) зникли з ринку пропозиції з безкоштовного обслуговування карток <...> Якщо ви раніше використовували дві – три картки, то зараз будете прив’язані до вашого зарплатного банку з однією стандартною картою найпростішою", – сказав директор Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЄМА Олександр Карпов.

Окрім цього, платне виготовлення картки далеко не єдина проблема. Наприклад, сумніви є і щодо безвідсоткового зняття готівки у банкоматі. "У рітейлерів не буде безкоштовних банкоматів, а у клієнтів не буде безкоштовних продуктів", – каже заступник голови правління ПУМБ Себастіан Рубай.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, ПриватБанк вимагає дивні довідки від українців, за комуналку заплатити неможливо.

Як повідомляв портал Знай.ua, ПриватБанк без попередження блокує картки, українці у відчаї: "Просто нахабство"

Знай.uа писав, українці не можуть забрати гроші з ПриватБанку, карти активні: "Обслуговування обмежене".