Питання щодо звільнення нинішнього міністра охорони здоров'я України Максима Степанова, що очолив цю посаду на початку пандемії 30 березня, підіймалося в сесійній залі Верховної Ради вже неодноразово. Та цього разу ситуація загострилася - нардепи особисто звернулися до профільного міністра з вимогою про його звільнення. Водночас, складна епідемічна ситуація в Україні незабаром може значно погіршитися - у МОЗ попередили, що попереду сезонний пік захворюваності. Про це стало відомо в ході "Години питань до Уряду", що відбулася в Парламенті 4 грудня. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

карантин в Україні, фото: reuters
карантин в Україні, фото: reuters

Ситуація критична: хворіє 81 тисяча медиків, не за горами - новий "вірусний пік"

Сьогоднішня дискусія нардепів з профільним міністром розпочалася з "наступу" народних депутатів. Парламентарі вкотре наголосили на відсутності ліків та засобів захисту у багатьох українських лікарнях - особливо, в районних.

“Ви прикриваєтеся іменами рядових медиків, ховаючи у такий спосіб свою власну відповідальність. Проблема № 1 сьогодні в місцевих районних лікарнях - це проблема кисню. Хто Вам заважав за 8 місяців на цій посаді вирішити цю проблему №1?! Я вже навіть не говорю про Жовкінську лікарню Львівщини, де загинули люди від перебою з електроенергією, і про Новоявирівську міську лікарню, в якій ми вчора з пані Микичак в ручний спосіб вирішували проблему з киснем о 12 ночі. Це ганьба Вам - Ви повинні подати у відставку!”, - звернувся до міністра охорони здоров'я Член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, співголова депутатської групи "Партія "За майбутнє" Тарас Батенко.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Максим Степанов - фото зі сторінки Максима Степанова у Фейсбук
Максим Степанов - фото зі сторінки Максима Степанова у Фейсбук

В свою чергу, Максим Степанов відзначив, що існуючі проблеми є прямим наслідком бездіяння Парламенту, яким “невигідно звертати увагу” на це.

“Так, у нас існують проблеми з киснем. Бо у нас на початку епідемії було на всю Україну було 3,5 тисячі ліжок з киснем. Зрозуміло, що ці проблеми виникають в тих чи інших лікарнях - у тому числі і трагедія, про яку Ви сказали. Зрозуміло, що таке буде і далі виникати - 29 років, і вам в тому числі, було невигідно звертати увагу на українську медицину і в якому стані знаходяться наші лікарні. Ми знаємо про ці проблеми і вирішуємо їх далі: кількість ліжок з киснем буде доведено до 80 % вже до кінця року”, - зазначає Максим Степанов.

Олександрівська лікарня - фото Знай.ua
Олександрівська лікарня - фото Знай.ua

Прокоментував міністр і слова про його відставку. Не обійшлося і без звинувачень на адресу самих народних депутатів.

“Всі лікарі розуміють, що з кінця січня і в лютому очікуємо пік сезонної захворюваності по грипу - це також призведе до серйозного навантаженості Якщо ми не повисимо їм зарплату, тисячі українських медиків поїдуть за кордон. А щодо моєї відставки, то, здається, ви підписи почали збирати з квітня місяця. То збираєте їх, то не збираєте, а я з квітня збільшую кількість тестувань і ліжок - у кожного свої досягнення. Досить закривати очі на медицину та робити вигляд, що якось воно працює. Сьогодні наші медики на рівні виплат по безробіттю - вдумайтеся, це соромно”, - відзначив міністр.

карантин в Україні, фото: reuters
карантин в Україні, фото: reuters

Вкрай гострою залишається ситуація і з рівнем захворюваністю на коронавірус серед лікарів - з хворобою зараз борються близько 81 тисячі медиків.

“Ми почули плач Ярославни з трибуни про те, як не вистачає коштів на оплату медиків - Вам ніщо не заважає виконувати закон і передбачати 5 % ВВП у тому проекті бюджету, які ви подаєте до Верховної Ради. За 8 місяців МОЗ закупив всього 18,5 пар тисяч рукавиць для медиків. Ви знову підписуєте розпорядження про додаткові лікарні для боротьби з COVID-19, не захищаючи медиків, не надаючи їм ані потрібних ліків ані захисту”, - зазначає народний депутат України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Станом на сьогоднішній ранок, 4 грудня, кількість ліжок з киснем в країні дорівнює 31 224. А щодо “кисневої кризи”, то наразі, як відзначив Максим Степанов, кількість ліжок з киснем в країні дорівнює 31 224 - на початок грудня буде 51 % ліжок забезпечено киснем.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.