Рекомендація МОЗу масової закупки кисневих концентраторів викликає обурення у спеціалістів. Концентратор в рази дорожчий, але не здатний замінити кисневу дотацію, катастрофічний дефіцит якої відчувають українські медики.

Про це йдеться в авторській програмі Борислава Берези «Під особистий контроль», яка оприлюднена на YouTube.

«В МОЗ про проблему з кисневою дотацією знають. Але реагують на неї доволі специфічно – пропонуючи чергову схему. Міністр Степанов, пропонує лікарням вирішити проблему закупівлею кисневих концентраторів», - зазначається в програмі.

Розслідувачі з’ясували, що переможець тендеру на поставку запланованих 12-ти тисяч кисневих концентраторів відомий завчасно. Один апарат коштує від 50-ти тисяч до 4 млн грн. – в залежності від обсягів виробництва кисню. Якщо ж дослідити походження компаній з якими пропонують співпрацювати чиновники МОЗ – усі вони так чи інакше пов’язані. Приміром, одеська компанія «Медфарком», яка фігурує у великій кількості тендерів МОЗ по закупівлі медпрепаратів та товарів медичного призначення.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

«Нещодавно таємним наказом глава МОЗ Максим Степанов призначив виконувачем обов'язків "Державного експертного центру МОЗ" Михайла Бабенка. Він – колишній голова компанії "Медфарком". Власник цієї компанії – Анатолій Урбанський – був головою Одеської обласної ради, коли нинішній очільник МОЗ Максим Степанов очолював Одеську ОДА. Тоді Одеська ОДА стала найбільшим замовником компанії «Медфарком-Центр», - повідомляється в розслідуванні.

За мільярди гривень, які в МОЗ планують потратити на закупку сумнівної апаратури можна було б закупити сотні тон медичного кисню, - твердять експерти програми. Найсучасніші концентратори виробляють кисень чистотою до 93%. В той же час, згідно законів по лікарські засоби кисень медичний має становити 99,5%. Отже, лобійований Степановим надзвичайно дорогий коцентратор навіть не виробляє медичний кисень.

Киснева дотація – нині чи не найголовніший спосіб врятувати важкохворого на коронавірус. Це зазначають в своїх рекомендаціях щодо протоколів лікування фахівці ВООЗ. Специфіка спровокованої COVID 19 пневмонії – наростання легеневої недостатності. Це коли легені через вірусне запалення альвеол не можуть передати кисень з повітря у кров людини. Це провокує серцеву недостатність і смерть. Саме тому медики лікуючи таких хворих намагаються ліквідувати нестачу кисню в крові збільшенням його концентрації в легенях – через систему кисневої дотації.