Епідемічна хвиля, що котрий місяць поспіль вирує в країні, лише набирає обертів - медзаклади не дораховуються десятків фахівців, а кількість кричущих публікацій про відсутність кисню в лікарнях. Та, попри очікування тисяч українців про реальну допомогу у боротьбі з небезпечним вірусом, у списку багатомільйонних останніх закупівель Парламенту і Кабміну стали меблі, годинники та "золота" канцелярія. Цього тижня після тривалого "карантинного простою" у проведенні пленарних засідань сесійний період, нарешті, розпочався. Які рішення були затверджені в Парламенті впродовж останніх днів, дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада в масках, фото: REUTERS / Stringer
Верховна Рада в масках, фото: REUTERS / Stringer

"Відомості ВРУ" на межі закриття - знищення заради майбутніх "зачищень"?

Грудневий пленарний тиждень, що тривав з 1 по 4 грудня, приніс досить непоганий "врожай" затверджених рішень, порівняно із осінніми: 31 Закон України, 15 проектів Законів та 12 Постанов Верховної Ради. Але ж чимало з них більшість українців, скоріш за все, оцінять як "другорядні" – питання медичної сфери складають у загальному списку лише незначну частину.

Одним з найгучніших з них став законопроект № 4334 Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо опублікування рішень ВРУ, що викликав низку підозр у підготовці до масштабного "зачищення" сумнівних законодавчих актів.

Популярні новини зараз
Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників
Показати ще

Як виявилося, сотні киян і туристів можуть вже ніколи не побачити історичний примірник “Відомості Верховної Ради Української PCP”. Журнал виходить з лютого 1941 року.

"Гласність засідань Верховної Ради і опублікування Законів, Постанов та інших Актів здійснюватиметься шляхом публікації тільки в газеті "Голос України". А це, в свою чергу, дозволить зменшити видатки на видавництво Верховної Ради за бюджетною програмою “Законотворча діяльність ВРУ", - повідомив Голова Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи ВРУ Сергій Кальченко, наголосивши на позитивному ставленні до цих змін.

Однак, чимало парламентарів, присутніх в залі, наголосили на непрофесійності оцінювання ситуації.

Як відзначив нардеп від фракції "Батьківщина" Михайло Цимбалюк, члени Комітету, які і є авторами цього законопроекту, не зовсім фахово підійшли до його підготовки: немає аргументації суми зекономлених коштів в результаті закриття цього видання. Але є й більш значні "мінуси".

"Всі акти, які приймає Верховна Рада, вивчаються саме у "Відомостях", що є офіційним виданням найвищого законодавчого органу держави. Коли ми закриваємо це видання і там не будуть публікуватися офіційні рішення Парламенту, тоді тим, хто хоче досліджувати діяльність законодавства, матимуть лише 1 можливість - звертатися в архів, який має надати відповідь впродовж 10 днів і все. Це не той шлях реформування і не там треба економити", - наголосив Максим Герасимов з трибуни Парламенту.

Верховна Рада, фото Знай.ua
Верховна Рада, фото Знай.ua

На бік представника "Батьківщини" стали й інші політичні сили, стверджуючи, що саме "Відомості ВРУ" є першоджерелом і Стандартом №1 отримання даних серед професійних юристів та компаній.

"Процедура далеко не є технічною - це одна з необхідних умов правового регулювання. А згідно з умовами Конституції, не доведені до відома населення у порядку, встановленому законом правові акти, є нечинними. Але навіщо знищується першоджерел? Вже, мабуть, забули історію з фальсифікацією закону в Комітеті податкової політики? Коли нами був затверджено один текст, а був опублікований інший", - відзначає заступник Керівника Постійної делегації у Парламентській асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі Артур Герасимов.

Категорично проти виступили в депутатській групі "За майбутнє" та представники партії "Голос".

"Що таке сайт? Це “хмара", де можна легко відкоригувати або взагалі щось прибрати і потім ніхто нічого не докаже. А тим, хто хоче зекономити кошти, пропоную знизити видатки на Офіс президента, який в минулому році витратив мільярд, а в цьому витратить вже 1 млрд 400 млн - на 140 осіб штату. Наприклад, Чернігівська обласна адміністрація на 600 людей витрачає 220 - ось вам і економія, а видання закривати не потрібно!”, - досить емоційно прокоментував Голова підкомітету з питань дотриманням антикорупційного законодавства у сфері реформування оборонно-промислового комплексу народний депутат України Антон Поляков.

Нардепи "Слуги народу", фото з Facebook
Нардепи "Слуги народу", фото з Facebook

Втім, навіть така кількість "союзників" не вплинуло на кінцевий результат - "за" законопроект в першому читанні проголосувало 246 депутати.

Списки для "нарушителей" для нардепів та перехід до "віртуальних активів"

Положення одного із затверджених цього тижня Проектів Закону № 3642 пердбачають зміни відразу у декількох документів:

● Регламент Верховної Ради України

● Закон України «Про статус народного депутата України»

● Закон України «Про комітети Верховної Ради України».

Оновлення стосуються затвердження чіткого переліку підстав відсутності народних депутатів України на пленарних засіданнях та засіданнях комітетів ВРУ.

Законопроект №3642 був затверджений у другому читанні та в цілому - "за" кінцеве рішення проголосували 248 нардепів.

Ще одним "діджитал-оновлень" став Проект Закону про віртуальні активи № 3637. Зареєстрований він був ще 11 червня - весь цей час документація "мандрувала" профільними Комітетами.

Згідно із положеннями документу, головним “контролером” цієї сфери стане Міністерство цифрової трансформації.

Обговорення законопроекту, на диво, пройшло без затяжних дискусій - проект Постанови було прийнято за основу із показником у 230 голосів"“за".

Тож про подальший розвиток подій в сесійній залі та країні читайте на порталі Знай.ua.