Перебравшись після Майдану із Вінниці до Києва, Володимир Гройсман власною столичною нерухомістю офіційно не обзаводився. Де ж мешкає голова українського уряду? «Схеми» з’ясували, що прем’єр-міністр із родиною проживає в одному з найпрестижніших житлових комплексів столиці – «Новопечерські Липки». Правда, елітні апартаменти оформлені не на самого прем’єра, а на його тещу, яка сама проживає у Вінниці. Невже заможні батьки дружини політика взяли його, як-то кажуть, «у прийми»? Чи, може, апартаменти придбав таки Гройсман, просто, за поганою чиновницькою традицією, оформивши елітне майно на родича? Розслідування програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший».

Нещодавно український премʼєр-міністр Володимир Гройсман вразив громадян тим, що зберігає півтора мільйони доларів у готівці – це він зазначив у своїй електронній декларації.

Сьогодні завершив заповнення електронної декларації. Як я говорив раніше, для мене це не було особливо складним,...

Geplaatst door Volodymyr Groysman op Woensdag 26 oktober 2016

Популярные статьи сейчас
Отдавать по 10% от пенсии не придется: "Киевстар" порадовал стариков бюджетным тарифом "Нафтогаз" предупредил всех: нужно успеть до 25 апреля Подорожание почти на 40%: украинцев ожидает "сюрприз" в платежках Два тарифа на воду: новые цены установили для жителей многоэтажек и частного сектора
Показать еще

«Сьогодні завершив заповнення електронної декларації. Як я говорив раніше, для мене це не було особливо складним, оскільки протягом останніх десяти років я щорічно подаю декларації на різних посадах – спочатку як міський голова Вінниці, потім як віце-премʼєр та голова Верховної Ради. Мої декларації є у відкритому доступі. У них є і мої доходи, і моє майно, яке здебільшого було набуте мною як підприємцем ще до 2006 року, коли я прийшов у владу», – написав прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на своїй сторінці у Facebook після того, як подав декларацію.

Окрім готівки, прем’єр Гройсман, який розпочав свою стрімку політичну кар’єру у Вінниці, задекларував свої вінницькі маєтки та землю там. Але от у Києві, куди Гройсман перебрався після Майдану, офіційно у нього немає жодної нерухомості. Де ж він мешкає?

Будні прем’єр-міністра

22:30. Знімальна група програми «Схеми» фіксує, як кортеж прем’єр-міністра залишає будинок уряду.

А вже за 13 хвилин цей самий кортеж заїжджає під шлагбаум елітного житлового комплексу «Новопечерські Липки».

За кілька днів потому о 8:30 ранку знімальна група фіксує біля одного з будинків ЖК «Новопечерські Липки» автівку з проблисковими маячками. За кілька годин із паркінгу виходить охоронець, після чого з паркінгу під під’їзд подають броньований «Мерседес».

Об 11:34 Володимир Гройсман виходить із будинку.

На шляху кортежу прем’єр-міністра на усіх перехрестях вимкнені світлофори, рух регулюють поліцейські.

Житловий квартал бізнес-класу «Новопечерські Липки» розташований у Печерському районі, що у центрі Києва. Квартал називають містом у місті. Він має систему контролю доступу, на території є дитячий садок, школа, спортивні комплекси, супермаркет, ресторани, салони краси.

Але в електронній декларації Володимира Гройсмана за 2015 рік немає у власності столичної нерухомості.

Натомість Гройсман зазначає, що з 20 січня 2015 року використовує майже 60 квадратних метрів київської квартири, яка належить громадянці на ім’я Бурлака Аліна Іполітівна.

У користуванні кожного з трьох інших членів його родини – дружини, доньки та сина – ще по 60 квадратів нерухомості, що належить Бурлаці Аліні Іполітівні.

Згідно з Реєстром майнових прав, Бурлака Аліна Іполітівна має дві сусідні квартири у «Новопечерських Липках» – площею 183 та 59 квадратних метрів у тому будинку і під’їзді, з якого виходив Володимир Гройсман. А також два паркомісця.

Аліна Іполітівна придбала цю елітну нерухомість 20 січня 2015 року. Саме цю дату вказує Гройсман у рядку «дата набуття права користування».

У електронній декларації Гройсмана не зазначені видатки на оренду київської квартири, а тому, схоже, що прем’єр-міністр використовує елітну нерухомість громадянки Аліни Бурлаки безкоштовно. Хто вона?

Теща прем’єр-міністра

Аби зустрітися з нею, знімальній групі програми «Схеми» довелося вирушити до Вінниці.

Тут, на проспекті Юності, журналістові не одна людина підказала, де мешкає теща прем’єра Гройсмана.

На відео з президентських виборів 2014 року можна побачити, як на одній із вінницьких дільниць, де Володимир Гройсман отримує бюлетень, зазначена адреса проспект Юності, будинок №53. Це була вінницька реєстрація Гройсмана на той момент.

У 2014 році на момент переїзду Володимира Гройсмана до Києва Бурлака Аліна Іполітівна була прописана у будинку №53 на проспекті Юності. У тій самій квартирі на 5-му поверсі були прописані і майбутній прем’єр-міністр із дружиною.

Журналіст «Схем» підіймається на 5-й поверх, аби поспілкуватись з тещею прем’єр-міністра, але двері ніхто не відчиняє. Сусіди кажуть, що нині у цій квартирі Аліна Іполітівна вже не мешкає.

Згідно з даними Реєстру майнових прав, Бурлака Аліна Іполітівна має будинок у селі Агрономічне на Вінниччині.

«Схеми» відшукали і цей будинок. Біля будинку паркуються Жигулі. Журналіст намагається знайти Аліну Іполітівну Бурлаку.

Зрештою до знімальної групи вийшла жінка, яка запевнила, що Аліни Іполітівни Бурлаки немає вдома. Те, що вона тут мешкає, жінка не заперечила: «Я вам чесно скажу, що вона тут мешкає, так».

Жінка називає себе старшою сестрою дружини прем’єр-міністра.

«Володимир Борисович має дуже великі плани на те, щоб в Україні стало краще. Ми звідси нікуди не збираємось драпати, тому що це є наша земля. Щоб ви знали: на Вінниччині вже 9 поколінь Гройсманів і я горжусь тим, що в мене такі родичі. Ми прості дуже люди», – запевняє вона.

Журналіст цікавиться, де можна знайти тещу прем’єр-міністра:

– У нас просто є кілька питань. Ми б хотіли їх поставити.

– Ви задавайте мені. Я вам дам відповідь.

– Просто Аліна Іполітівна придбала у 2015 році дві квартири у Києві у «Новопечерських Липках».

– Так.

– Це елітна нерухомість і там два паркомісця. Ми хотіли запитати, як це їй вдалося, адже, наскільки ми знаємо, Аліна Іполітівна не займалась бізнесом. І нам цікаво, за які кошти. Чи це Володимир Борисович допоміг?

– Це моя мама. Знімайте краще мою машину, на якій я їжджу, харашо?

– Ми знімемо, домовились. Так це ваша мати. І, можливо, Ви знаєте?

– Ще раз хочу сказати: ми живемо дуже просто. Можете сісти, закачати рукава і працювати. Той, хто працює на сьогоднішній день, той і має.

– Тобто Ви не знаєте, чи допомагав Володимир Борисович у придбанні? Чи це Аліна Іполітівна з власних коштів?

– Я своїй мамі допомагаю. Що ви ще хочете?

– Тобто це за Ваші кошти були придбані ці квартири?

– Канечно. Я з 24 років – керівник. Приватний підприємець. Плочу налоги, законопослушна жінка. Що ви ще хочете?

– Хотіли запитати, скільки в такому разі коштували ці дві квартири?

– Воно вам потрібно? Це є моя приватна власність.

– Наразі в цих квартирах проживає прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, тому ми хочемо розібратися.

– Ще раз вам кажу, ми є прості люди і ми дбаємо про майбутнє України. І не має чого дивитись в прошле, треба дивиться в майбутнє, розумієте?

Своячка прем’єр-міністра: «Забудьте, хто що має»

Ірина Бурлака, рідна сестра дружини Гройсмана, переконує: у минулому вона була успішним бізнесменом.

Тому саме вона, мовляв, купила матері квартири та два паркомісця у столиці в «Новопечерських Липках», де тепер мешкає сам прем’єр-міністр:

– Це є з моїх коштів.

– А скільки коштували ці квартири? – знову цікавиться журналіст.

– Я ще раз кажу, якщо я з 24 років приватний підприємець – ви можете провірити. Ви думаєте, я не заробила хоча б на те, про що ви говорите?

– Ну просто Ви кажете, що їздите ось на цій автівці.

– І на такій їздимо. Ми працівники. Ми труженики. У нас сім’я тружеників.

Журналіст цікавиться, яким саме бізнесом займалась сестра дружини Гройсмана.

– У мене талановитий чоловік, я талановита людина.

– А яка сфера у Вас бізнесу ?

– У мене виробництво було і в свій час торговий напрямок.

– Продавали так щось?

– Так, у мене свої магазини були і все таке.

– Я зрозумів.

– Пилорама своя була у свій час. Зараз я вже років 6 не працюю. Зараз ми займаємось садівництвом. У мене чоловік дуже талановита людина. У мене чоловік вирощує горіхові сади, яблуневі сади: від начала корня до упаковки яблук.

Як доказ своєї платоспроможності жінка пропонує продемонструвати іномарку, що стоїть у дворі: «Їжджу і на дорогій машині, і на бідній. Так що можу зараз виїхать, будь ласка. Ви можете цю машину зазняти».

Подружжя виїжджає на Toyota Corolla, яка, щоправда, зареєстрована на покійного тестя Володимира Гройсмана.

Навіщо ж тещі Гройсмана, яка мешкає у Вінниці, 240 квадратних метрів та два паркомісця у центрі Києва?

«Ви знаєте, що я Вам хочу сказати, коли я роблю якісь покупки, це не значить, що я маю зробити ці покупки, щоб якісь зробити неправові такі дії. Розумієте? Якщо я хочу зробити цю покупку. Я її можу собі дозволити», – відповідає на запитання сестра дружини прем’єра.

І додає: «Мені здається, не треба дивитися, хто що має. Ви не дивіться, хто що має. Ви забудьте за те, хто що має».

Наступного дня після повернення з Вінниці знімальна група програми намагається ще раз зняти, як Володимир Гройсман виходить з будинку.

Але цього ранку кортеж прем’єр-міністра виїжджає вже через паркінг.

Кортеж знову з допомогою поліцейських без перешкод долає дорогу від дому до Кабінету міністрів України.

Аби дізнатися, скільки могли коштувати дві квартири на 183 та 59 квадратних метрів та два паркомісця, журналісти звернулись у відділ продажу «Новопечерських Липок».

«Паркінг коштує 35-38 тисяч доларів. Якщо це буде більше 17 метрів квадратних, то це буде вже 38 тисяч доларів. Я можу вам сказати: будинки, які зводяться зараз, – мінімальна ціна 2500, максимальна 2900 (доларів – ред.). За квадрат», – розповіли про ціни у відділі продажу.

Отже, така арифметика:

Квартира №1 (183 квадратних метри) + квартира №2 (59 квадратних метри) = 242 квадратні метри. 242 квадратні метри помножити на середню вартість квадратного метра 2500 $ = 605 000 $

Додаємо два паркомісця по 18 квадратних метрів вартістю 38 000 + 38 000 =76000$

Отже, загальна вартість нерухомості, придбаної тещею Володимира Гройсмана у січні 2015 року, в середньому становить 681 тисячу доларів.

Мовчання прем’єр-міністра

«Схеми» надіслали запит до прем’єр-міністра, але за 8 днів з журналістами погодився поспілкуватись лише прес-секретар Володимира Гройсмана.

Прес-секретар прем’єра Дмитро Столярчук підтвердив, що Бурлака Аліна Іполітівна – це теща прем’єр-міністра: «Вона дійсно теща, так, і вона купила цю квартиру. Володимир Борисович є членом родини і на цих підставах він і користується цією квартирою».

Однак на запитання, чи займається Аліна Іполітівна бізнесом, бо як же вона могла придбати цю нерухомість, Столярчук відповідає: «Ви знаєте, вона вже на пенсії. Думаю, що ні».

«Просто така квартира може коштувати близько половини мільйона доларів. І звідки такі кошти можуть бути у людини, яка перебуває на пенсії і не займалась, я так розумію, бізнесом? Чи це не спосіб уникнути декларування певних сум?», – поцікавився журналіст у прес-секретаря.

У відповідь на запитання прес-секретар Гройсмана Дмитро Столярчук наполягає: «Ви знаєте, я не думаю, що це спосіб. Усе, що належить Володимиру Борисовичу Гройсману, він чесно задекларував».

Виходить, що прем’єр-міністр України вже протягом двох років мешкає у квартирі, яка належить його тещі-пенсіонерці. Сестра дружини Гройсмана переконує, що елітна нерухомість придбана за її кошти. Водночас журналісти зняли на відео її з чоловіком у будинку тещі Гройсмана, звідки вони їдуть на автівці покійного тестя Гройсмана.

В електронній декларації за 2015 рік Володимир Гройсман зазначив готівкою понад два мільйони гривень, 870 тисяч доларів, 460 тисяч євро. На банківських рахунках: понад два мільйони гривень та 16 тисяч євро. Дружина Володимира Гройсмана задекларувала у готівці 1,6 мільйона гривень, 372 тисячі доларів та 193 тисячі гривень на банківському рахунку.

Відповідь прем’єр-міністра

Днями, відкриваючи засідання уряду, Володимир Гройсман зазначив: «Дуже важливо, щоб ми зробили таку систему функціонування влади, щоб вона не давала можливості зловживання. Дві частини: перше – це створити умови, за яких жодна корупція не мала б підґрунтя, а з іншого – корупціонери мають сидіти в тюрмах».

Водночас за більш ніж тиждень Гройсман не зміг знайти часу для зустрічі з журналістами, або хоча б письмово відповісти на запитання щодо нерухомості своєї родини.

«З огляду на його напружений графік – я не думаю, що він буде витрачати на це час», – зазначив прес-секретар Гройсмана.

Знімальна група «Схем» дочекалась на прем’єра біля одного зі столичних готелів, куди Володимир Гройсман приїхав на публічний захід. Після тривалої штовханини з охоронцями журналіст таки зміг запитати голову уряду про нерухомість його тещі, в якій він сам мешкає.

Зловили невловимого!

Зловили невловимого! Майже два тижні Mykhailo Tkach всіляко намагався отримати коментар прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, але той не відреагував ні на наш запит, ні на повідомлення. І навіть на анонсованих заходах поспілкуватися з ним не виходило, бо він на них просто не приходив. Але сьогодні, попри тривалу штовханину з охороною прем'єра, нам таки вдалося поспілкуватися з Володимиром Гройсманом. Що він відповів на наші запитання? Дивіться вже сьогодні о 20:30 на UA:Перший в ефірі програми Схеми: корупція в деталях - RFERL #Схеми

Geplaatst door Схеми: корупція в деталях - RFERL op Donderdag 15 december 2016

– Володимире Борисовичу, доброго дня. Радіо Свобода, програма «Схеми».

– Дуже приємно.

– Нам також. Як Ваша теща придбала нерухомість у «Новопечерських Липках», де Ви зараз проживаєте?

– Що Вас турбує?

– Нам цікаво, по-перше, чому ви проживаєте у нерухомості, яка зареєстрована на Вашу тещу, і як вона змогла, будучи не пенсії, придбати?

– Тільки Ви повністю все покажете. Не будете вирізати?

– Так.

– Дивіться, в мене є нерухомості дуже багато. Так Господь сподобив, що я зміг це заробити. І в мене є декілька будинків, які розташовані у Вінниці. Я думаю про те, щоб придбати собі квартиру вже в Києві зараз з родиною. А те, що моя теща, яку я дуже люблю, має своє житло в Києві, для мене це напевне дуже добре. Ми зараз там мешкаємо з нашою родиною. І взагалі я хочу Вам сказати, що я дуже люблю свою тещу, дуже, надзвичайно. Завжди їй допомагав і буду допомагати в будь-яких умовах.

– А як вона змогла придбати? Це дуже елітна нерухомість.

– Дивіться, взяла кошти і придбала.

– Чиї?

– Свої. Власні.

– Тобто у неї були такі заощадження. Там просто близько півмільйона доларів коштує.

– Ви коли приходите в магазин і щось купляєте, у вас є кошти? От ви живете в квартирі? Можна запитати, Ви живете в квартирі?

– Так.

– В якій?

– В однокімнатній

– Вона в Києві?

– Як два Ваші паркомісця.

Публічний політик, що керує урядом та розряджається державним бюджетом, не відповів прямо на запитання щодо походження майна родини. Натомість намагавсязмусити звітувати перед ним журналіста: «Ви коли приходите в магазин і щось купляєте у вас є кошти? Ви живете в квартирі? А скільки у вас заробітна плата?»

Але «Схем» продовжили з'ясовувати – звідки у тещі-пенсіонерки Гройсмана більш ніж півмільйона доларів на елітну нерухомість у Києві, в якій вже другий рік живе сам прем’єр?

– А Ви знаєте,що я з 1995 по 2005 рік був підприємцем?

– Так

– Ви бачили мою декларацію?

– Так. Авжеж бачив. Мені просто цікаво, Ви зрозумійте, як ваша теща – вона на пенсії, вона не займалася бізнесом.

– Дивіться, ви шукаєте сенсацію там, де її просто не має.

– Ми не шукаємо сенсації. Нам просто цікаво питання просте: звідки у Вашої тещі близько півмільйона доларів – коштує ця нерухомість?

– Ви хочете запитати ,чи моя родина допомагає тещі? Я вам відповідаю: допомагає.

– Саме у придбанні цієї нерухомості.

– У всьому. Тещі я допомагаю у всьому.

– Тобто там Ваші кошти також є у придбанні цієї нерухомості?

– Моїх особистих немає.

– А чиї?

– Ну яка різниця?

– Ну як? Нам цікаво. Ви премєр-міністр – публічна особа.

– У неї є онуки. У неї є одна дочка, друга дочка, тут не має проблем. У моєї родини і у моєї дружини гроші є. Я буду вдячний, якщо Ви так повністю все покажете і не будете вирізати.

– Ні, ми покажемо все. Я просто не розумію: я не публічна особа і не прем’єр-міністр – а Ви питаєте за моє житло.

– Я питаю за Ваше житло, тому що я бажаю щоб у вас замість однокомнатної квартири була трикімнатна. Дай Бог!

При цьому за Законом України «Про запобігання корупції», якщо нерухомість, яка оформлена на третіх осіб була хоча б частково придбана за гроші чиновника або членів його родини, це має зазначатись у декларації. Водночас у електронній декларації доходів та видатків Володимира Гройсмана та його родини за 2015 рік у розділі «видатки» немає жодних згадок про витрати на придбання нерухомості.