Верховна рада повинна на законодавчому рівні заборонити імпорт електричної енергії з енергосистеми Росії та Білорусі. Про це в ефірі телеканалу «Україна24» повідомив народний депутат, ексголова СБУ Валентин Наливайченко.

«Звертаюся до всіх депутатів: маємо ухвалити закон, щоб заборонити імпорт електрики з країни-агресора назавжди і загрузити роботою українські компанії», - заявив нардеп.

Ексочільник СБУ додав, що минулої зими Україна закупила у Росії 1 млрд кВт.год електроенергії, що завдало мільярдних збитків енергетичним та вугільним підприємствам.

«Минулої зими звідки був імпорт електрики в Україну? З Російської Федерації. Скільки імпортували? Мільярд кіловатів. Які збитки для України? За цей рік, я говорю вам, буде 80 мільярдів гривень збитків на енергетичному ринку, це тільки державним енергетичним та вугільним компаніям. То звідки ж візьметься бюджет, якщо такі збитки?», - зазначив нардеп.

Нагадаємо, імпорт електроенергії з Росії та Білорусі здійснювався з жовтня 2019 по березень 2020 г. Усього Україна закупила понад 1 млрд кВт-год електроенергії. Прямі збитки енергосистеми від імпорту становили 3 млрд грн. Імпорт був призупинений на тлі критики в тому числі з боку Президента Володимира Зеленського.

Популярные статьи сейчас
Номер будет заблокирован: абоненты Lifecell могут потерять самое дорогое Пенсионерам от 60 лет и семьям готовят новую помощь: выплатят по 10 800 грн одним платежом Повышение пенсий с 25 марта: у кого и на сколько в Украине возрастут выплаты Собрал доллары на "черный день" - получи штраф: в Украине изменились правила хранения валюты
Показать еще

За даними тимчасової слідчої комісії Верховної ради, саме імпорт став причиною найбільшого за всю історію незалежності кризи на енергоринку і рекордних збитків державних енергокомпаній.