Президент України Володимир Зеленський підписав закон (№4119), який передбачив можливість надати НЕК «Укренерго» державні гарантії для залучення кредитів і фінансової стабілізації на ринку електроенергії. Інформація про підпис Президента була опублікована на сайті парламенті 26 листопада.

«Повернуто з підписом від Президента», - зазначається у повідомленні щодо етапу проходження закону №4119.

Станом на 26 листопада 2020р «Укренерго» боргує «Гарантованому покупцю» – 23,9 млрд грн для покриття витрат по «зеленому» тарифу та 6,9 млрд грн для потреб населення в рамках механізму ПСО. В свою чергу «Гарантований покупець» боргує виробникам по «зеленому» тарифу – 26,13 млрд грн.

Як повідомлялося, в червні найбільші асоціації зеленої енергетики і Кабінет міністрів підписали меморандум про взаєморозуміння, який став основою прийнятого в липні Верховною Радою закону №810-IX (набув чинності 1 серпня).

Зеленая энергетика, фото inventure
Зеленая энергетика, фото inventure

Популярные статьи сейчас
Твоей бабушке нужно только 90 грн: самые простые тарифы от Киевстар, lifecell и Vodafone  ДПС уже готова списать ваши деньги: кому готовиться к принудительному взысканию С 1 мая придется выживать без помощи: кому перестанут выплачивать субсидию Подорожает одна из критически важных коммунальных услуг: какой тариф хотят установить
Показать еще

Документ передбачає зменшення "зеленого" тарифу для СЕС на 15%, а для ВЕС - на 7,5% з серпня 2020 року. Уряд обіцяв 100% виплату тарифу і погасити до кінця 2021 суму накопиченого боргу (22,4 млрд грн). 40% від цього держава зобов'язана погасити до кінця грудня 2020-го року.

Закон передбачає, що 20% виробництва зеленої електроенергії в Україні має бути сплачено з бюджету, а також борги можуть бути погашені через кредитування НЕК "Укренерго" після надання держгарантій компанії.

Станом на 26 листопада 2020 р «Укренерго» боргує «Гарантованому покупцю» – 23,9 млрд грн для покриття витрат по «зеленому» тарифу та 6,9 млрд грн для потреб населення в рамках механізму ПСО. В свою чергу «Гарантований покупець» боргує виробникам по «зеленому» тарифу – 26,1 млрд грн.

17 листопада Верховна Рада України підтримала законопроект №4119 "Про внесення змін у Державний бюджет на 2019", в якому, зокрема мова йде про надання державних гарантій компанії "Укренерго" для можливості залучення кредитів на поліпшення фінансового стану компанії. 26 листопада законопроєкт підписав президент України Володимир Зеленський.

Солнечный панели зеленая энергетика // фото Getty Images
Солнечный панели зеленая энергетика // фото Getty Images

Провідні асоціації ВДЕ неодноразово зверталися до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля із заявами, що уряд порушує меморандум про взаєморозуміння з виробниками "зеленої" електроенергії, не виконує зобов'язання з погашення боргів перед ними.

За даними з судових реєстрів, вже понад 50 компаній, які інвестували в будівництво об'єктів відновлюваної енергетики, подали позови до ДП "гарантований покупець", щоб відсудити невиплачені кошти за вироблену електроенергію. Загальна сума позовних заяв перевищує 1 млрд грн. Перші суди інвестори вже почали вигравати.

Представники посольств Канади, Норвегії та Литви повідомили, що відмовлятимуть інвесторів від вкладень в Україну через створену владою фінансову кризу в "зеленій" енергетиці, а також тиск на інвесторів. Інвестори з цих країн вже готуються до міжнародних арбітражів.